Доступність посилання

ТОП новини

Комерціалізація 8 Березня сильніша від розуміння його змісту?


Марш за права жінок, Київ, 8 березня 2013 року
Марш за права жінок, Київ, 8 березня 2013 року
Львів – За даними опитування соціологічної групи «Рейтинг», 8 Березня для більшості українців – це гарний привід зробити приємне близьким жінкам. Для 11% цей день символізує боротьбу жінок за свої права, для 9% – це політичне свято з радянського минулого, а для 6% – звичайний день. Молоді люди асоціюють цей день із весною та приємними емоціями. До 1939 року в Галичині 8 Березня не вважалося жодним святом, інша ситуація сьогодні.

Їдучи містом, сьогодні бачила десятки чоловіків різного віку з букетами квітів. А у переддень 8 Березня практично в усіх державних і приватних установах і фірмах – університетах, школах, лікарнях, поліклініках, банках – чоловіки вітали жінок. Останні зранку йшли до праці на шпильках і у сукнях. І на Великдень такої святковості на львівських вулицях не побачиш… За спостереженнями, квіти і алкоголь – найбільш ходовий товар у передсвятковий день.

Цікаво, що згідно з опитуванням соціологів «Рейтингу», кількість чоловіків, що планували зробити подарунок жінці на 8 Березня, є більшою за кількість жінок, які очікують отримати подарунок. І це наштовхнуло українських соціологів дослідити, чи то жінки недооцінюють чоловіків, чи то чоловіки дещо перебільшують свої «подарункові» наміри.

8 Березня – політизоване

Але більшість галичан вітають не з Міжнародним днем, а днем весни. Якщо виходити з такої логіки, то день весни варто святкувати 1 березня або ж 22-го, у весняне рівнодення, вважає Дзвінка Мамчур, донька політв’язнів-письменників Ірини та Ігоря Калинців. Для Дзвінки Мамчур-Калинець 8 Березня як свято – несприйнятливе. Вона пригадує, коли 8 Березня дівчата бігали з квітками, то вона відчувала біль, що її мама далеко, у таборах.
Нав’язані політизовані совєтські свята радянською системою, яка організовувала політичні репресії, голодомори
Дзвінка Мамчур

«Нав’язані політизовані совєтські свята радянською системою, яка організовувала політичні репресії, голодомори. Не думаю, що ми, українці, маємо це пам’ятати, це не пов’язано з нашими християнськими традиціями, етнічними, воно нам чуже. Чому так святкують? Бо комерціалізовано», – каже Дзвінка Мамчур.

Галичани відроджують день Матері

Ніколи у нашій родині Франків це не було святом
Надія Франко
Не вважає святом 8 Березня і Надія Франко, народжена в засланні, на Воркуті. Не святкувала його і її мама, Віра, репресована у радянський час, внучка Івана Франка. Вона розповіла, що це свято не відзначали у таборах Сибіру. «Ніколи у нашій родині Франків це не було святом, не було прийнято. Було Різдво, Великдень, Святого Миколая, День матері», – пригадує правнучка Івана Франка.

До 1939 року в Галичині шанували День матері, який святкували у травневу неділю, і діти вітали матерів у Марійський місяць, протягом якого вшановується Богородиця. У радянський час 8 Березня витіснило цю традицію, яку почали відроджувати в Україні в останні роки, але і 8 Березня залишається святом весни. І при тім, чимало галичан переконані, що жінку потрібно шанувати не раз у рік, а щодня, зрештою як і чоловіка.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG