Доступність посилання

ТОП новини

Новий президент Чехії Земан пообіцяв бути «об’єднувачем»


Мілош Земан під час інавгурації
Мілош Земан під час інавгурації
Прага – Третім президентом незалежної Чеської Республіки став Мілош Земан, який у п’ятницю склав президентську присягу. Він також є першим всенародно обраним президентом, який замінив на цій посаді Вацлава Клауса, чий другий термін повноважень закінчився в четвер увечері. У своїй інавгураційній промові президент Земан пообіцяв, що буде намагатися подолати розкол у суспільстві і стати «президентом-об’єднувачем».

Складаючи присягу в присутності обох палат чеського парламенту у Владиславській залі празького Граду, новий президент Чехії пообіцяв діяти як модератор і комунікатор, але не як суддя.

«У мене є три основні цілі президентства. Першою метою є заспокоєння і стабілізація чеської політичної сцени. Я повністю усвідомлюю, що без підтримки громадськості ця мета недосяжна», – заявив Земан, додавши, що він буде нейтральним посередником.

Земан заявив, що буде підтримувати представників професій, які є недооцінені – вчителів, вчених, мерів, артистів і спортсменів, серед іншого, – щоб підкреслити їхній внесок у розвиток суспільства. Ключем до процвітання є невтомна працьовитість, сказав він.

Нація повинна піднятися над жадібністю і закулісними угодами, особливо мафіозного типу бізнесменів, які є «паразитами» чеської економіки та її народу, сказав президент.

«Найкращий захист від бізнес-мафії – повне декларування майна і доходів», – сказав він, додавши, що наполягатиме на тому, щоб обидві палати парламенту ухвалили закон, що вимагав би від державних службовців у повній мірі заявити про кількість і походження їхніх активів. Самого Земана ще за часів його перебування на прем’єрській посаді не раз звинувачували у причетності до корупції на найвищому рівні.

Посада президента у Чехії має радше символічне значення. Президент представляє країну за кордоном, крім того, він призначає послів, голову Центрального банку та суддів Верховного суду. Але від президента Земана чекають якнайбільшої консолідації влади, навіть у межах незначних президентських повноважень. У ньому чеські оглядачі вбачають наступника попереднього президента Вацлава Клауса, який активно брав участь у політичному житті – як публічному, так і за лаштунками.

«Толерантний атеїст» не проти комуністів

На відміну від своїх попередників, Вацлава Клауса і першого посткомуністичного президента Чехії драматурга і дисидента Вацлава Гавела, президент Земан заявив уже раніше, що він «поважатиме уряд», до якого увійшли б комуністи. З часів Оксамитової революції у Чехословаччині у 1989 році до жодного уряду комуністи не входили.

Закінчити свій урочистий виступ Мілош Земан, який називає себе «толерантним атеїстом», вирішив, тим не менше, словами молитви.

«Господи, дай мені мужності, щоб працювати, щоб змінити ті речі, які можуть бути змінені. Господи, дай мені покори, щоб не намагатися змінити ті речі, які не можуть бути змінені. І Господи, дай мені мудрості, щоб я міг розрізнити їх», – сказав новий президент Чехії.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG