Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України підтвердило, що журналістка Кочнєва на волі – ЗМІ


Анхар Кочнєва
Анхар Кочнєва
У Міністерстві закордонних справ України підтверджують, що громадянка України Анхар Кочнєва, яка перебувала в полоні у сирійських повстанців, перебуває на волі.

«Кочнєва контактувала з нашим посольством, вона вільна і ми очікуємо, що завтра відвідає посольство України в Дамаску», – цитує агентство «Інтерфакс-Україна» в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євгена Перебийніса.

За даними агентства, він не уточнив, яким чином журналістка опинилася на волі і чи справді вона сама втекла з полону, як про це раніше в понеділок повідомили українські ЗМІ, посилаючись на її чоловіка.

Як розповів родич, Кочнєва змогла самостійно вибратися з будинку, де її утримували бойовики. Жінка сховалася від переслідувачів у горах і пройшла більше 15 кілометрів; після мандрів Кочнєвій вдалося знайти «правильних людей», які допомогли їй дістатися до території, яку контролюють війська уряду.

Громадянку України Анхар Кочнєву викрали в Сирії в жовтні 2012 року бойовики з так званої «Вільної сирійської армії». Вона працювала перекладачем знімальної групи російського телевізійного каналу НТВ.

Викрадачі журналістки погрожували розправитися з нею, якщо не будуть виконані їхні вимоги про викуп у розмірі 50 мільйонів доларів. Вже на початку 2013 року повстанці повідомили родичам викраденої, що готові знизити суму викупу до 300 тисяч.

31 січня 2013 року міністр закордонних справ України Леонід Кожара
повідомив журналістам, що передав формальний запит Києва про сприяння ЄС у звільненні журналістки Анхар Кочневої, ЄС, у свою чергу, пообіцяв підключитися до врегулювання цієї ситуації.
XS
SM
MD
LG