Доступність посилання

ТОП новини

Власенко «може зняти кімнату біля Тимошенко і захищати її 25 годин на добу» – Чечетов


Київ – Скаргу про позбавлення депутатства подав до Страсбурзького суду Сергій Власенко. І хоча він висловлює упевненість, що влада готує його арешт, за кордон виїжджати не збирається. У Генеральній прокуратурі України спростовують таку заяву щодо можливого арешту і стверджують, що існує лише одне кримінальне провадження за заявою колишньої дружини б’ютівця про нібито завдання їй тілесних ушкоджень. Водночас у Партії регіонів вважають: припинення повноважень захисника Тимошенко опозиції лише на руку. Адже тепер Власенко зможе присвятити весь свій вільний час захисту екс-прем’єра.

Сергій Власенко, який був обраний парламентарем за списком ВО «Батьківщина», подав скаргу на припинення його депутатських повноважень до Європейського суду з прав людини. Він повідомив про це журналістам у понеділок – після 5-денної перерви в спілкуванні з пресою.

«Була порушена ціла низка положень і статей Європейської конвенції прав людини, зокрема, в першу чергу, порушення статті 6-ї – це право на справедливий суд. Також порушення вимог першого протоколу до конвенції, який говорить про те, що держава зобов’язана забезпечити прозорі й чесні вибори і не може впливати на результати волевиявлення громадян», – зазначив Власенко.

ГПУ готує мій арешт – Власенко

Страсбурзький суд уже розглядає скаргу екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Сергій Власенко повідомив, що захист Тимошенко вирішив доповнити це подання даними про тиск на її захист, зокрема на депутата від ВО «Батьківщина» Григорія Немирю й дочку ув’язненої Євгенію Тимошенко. Власенко сказав, що сподівається на найшвидший розгляд його скарги, оскільки на те є «об’єктивні причини».
ГПУ найближчим часом готує затримання і арешт
Сергій Власенко

«За моєю інформацією, продовжується швидке фальшування ще трьох кримінальних справ на мене. Так що нічого не змінилося, тиск лише підсилюється. І в мене є глибоке переконання, що ГПУ найближчим часом готує затримання і арешт. Але позбавлення мене депутатського мандату жодним чином не впливає на мій статус захисника в усіх кримінальних справах Юлії Тимошенко», – наголосив Сергій Власенко.

Насправді позбавлення Власенка депутатських повноважень вигідне опозиції, заявив у коментарі Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов.
Він може переїхати в Харків, зняти кімнату біля Тимошенко і захищати її 25 годин на добу
Михайло Чечетов

«ВАСУ своїм рішення підіграв бажанню частини європейських політиків, які хотіли посилити позиції захисту Тимошенко. Коли пан Власенко був депутатом, він був змушений ходити на засідання сесії, комітети, засідання фракцій. Зараз з нього ці обов’язки зняли. Він може переїхати в Харків, зняти кімнату біля Тимошенко і захищати її 25 годин на добу. Тому якщо європейські політики і наші опозиціонери щирі в бажанні допомогти Тимошенко, вони мали б стоячи аплодувати рішенню адміністративного суду», – зауважив Чечетов.

Він також наголосив:мовляв, як регіоналам не боліла душа за однопартійця Андрія Веревського, його мандата позбавили, і ніхто з цього приводу не судився.

Рішення Страсбурзького суду можуть винести запізно – політолог

Політолог Олександр Палій не береться прогнозувати, яким буде рішення Європейського суду з прав людини. Адже, за його словами, у справі позбавлення повноважень наявне вибіркове правосуддя; з іншого боку, у ВАСУ таки були підстави позбавити Власенка мандата. Водночас, експерт не виключає арешту б'ютівця, і тоді рішення Страсбурзького суду на його користь йому навряд допоможе.
У влади зараз діє принцип «Своїм – усе, а ворогам – закон». Тобто, відбувається зараз те, що називається вибірковим правосуддям
Олександр Палій

«Як по Луценку була аналогічна ситуація – заплатили 15 тисяч євро Луценку за його незаконний арешт за рішенням Євросуду (з прав людини). І це після того, як він уже був засуджений і позбавлений низки прав. Така ж ситуація може статися і зі Власенком. Виключати його арешт не можна. Якщо влада налаштована розсваритися з Європейським Союзом (чи то на догоду Росії, чи то в якихось інших інтересах), то вона доведе це до кінця і щось вигадає на Власенка без проблем. У влади зараз діє принцип: «Своїм – усе, а ворогам – закон». Тобто, відбувається зараз те, що називається вибірковим правосуддям», – зазначає Олександр Палій.

Шостого березня Вищий адміністративний суд позбавив Сергія Власенка депутатського мандата на підставі суміщення ним повноважень депутата з адвокатською діяльністю. У понеділок у Генпрокуратурі представнику Власенка вручили повідомлення про закриття кримінального провадження за заявою його колишньої дружини Наталії Окунської, що стосуються розділу ним спільного майна з нею. Однак, як стверджує опозиціонер, інші справи, зокрема про нібито нанесення їй тілесних ушкоджень, прокуратура розслідувати продовжує.

Раніше Окунська звернулася до голови Парламентської асамблеї Ради Європи Жана-Клода Міньйона з листом, в якому висловила стурбованість вимогою члена Комітету з правових питань та прав людини ПАРЄ Пітера Омтзіхта дозволити Власенку виїжджати за кордон. За її словами, ця заборона накладена «виключно в рамках закону України у зв’язку зі злісним ухиленням пана Власенка від виконання рішень судів та від виплати боргів у справі за розділом нашого майна».
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG