Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах хворі на ниркову недостатність перекрили дорогу у центрі міста


Хворі на ниркову недостатність перекрили дорогу у центрі Черкас
Хворі на ниркову недостатність перекрили дорогу у центрі Черкас
У Черкасах кілька десятків пацієнтів приватного діалізного центру «Фрезеніус» перекрили дорогу у центрі міста та міст через Дніпро. Основна вимога хворих на гостру ниркову недостатність, які отримують гемодіаліз (очищення крові) у «Фрезеніусі», – фінансування їхнього лікування саме у приватному центрі, а не в обласній лікарні.

Спершу хворі розгорнули акцію протесту на Соборній площі під вікнами Черкаської облдержадміністрації. Вийшовши із плакатами «Де наші гроші на лікування?», «Гемодіаліз – це життя», «Дайте право на якісне лікування», «Девіз влади: нема відкатів, нема фінансування. Геть таку владу!», хворі вимагали, щоб чиновники не змушували їх лікуватися в обласній лікарні, де, за їхніми словами, надають гірше лікування, а профінансували гемодіаліз у приватній клініці «Фрезеніус».

Щойно розпочалася протестна акція, до мітингувальників вийшов очільник головного управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Володимир Брожик. Він запевнив людей, що до кінця березня обласна влада погасить борг, який є перед «Фрезеніусом» іще з минулого року. Як наголосив Брожик, обласна влада гарантує, що керівники районних та міських рівнів укладуть угоду із приватною структурою і ніхто не вимагатиме, щоб люди переходили на лікування в обласну лікарню.

«Обласна державна адміністрація буде гарантувати проплату із районів протягом цього року. На це погодилася компанія «Фрезеніус», тому на цей рік питання фінансування буде знято», – сказав Володимир Брожик.

Мітингувальники після зустрічі з представником облдержадміністрації назвали його заяву «оказамилюванням» і продовжили акцію протесту та перекрили бульвар Шевченка. На центральній вулиці Черкас утворився довгий затор. Пізніше пацієнти «Фрезеніусу» на кілька хвилин перекрили ще й дамбу через Дніпро.

У четвер люди збираються їхати у Київ та проводити акцію протесту вже під стінами Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG