Доступність посилання

ТОП новини

СБУ визволила британського туриста в Україні (європейська преса)


Прага – Європейська преса заінтригована новою інформацією про можливість укладення двосторонньої угоди між Росією та Україною про газотранспортний консорціум довкола української газотранспортної системи. Нові повідомлення експертів і конфіденційних джерел із Міненерго Росії свідчать про намагання «Газпрому» отримати від України гарантії оренди її ГТС за будь-якої влади в Києві. Аналітики також кажуть у пресі, що влада Януковича має тут проблему, бо в нинішній заблокованій опозицією Верховній Раді важко переглянути діючий Закон «Про трубопровідний транспорт», який у нинішньому стані не влаштовує Москву. Тим часом у Європі хвалять СБУ України за порятунок британського туриста від викрадачів у Дніпропетровську.

Лондонська The Daily Telegraph інформує, що 49-річного британського туриста врятував спецназ Служби безпеки України після того, як викрадачі вимагали за нього від родичів у Великій Британії викуп у розмірі 20 тисяч фунтів. Неназваний британець прибув 3 березня до Дніпропетровська і поселився в готелі. Через два дні він зателефонував додому і сказав рідним, що перебуває в руках викрадачів, які вимагають викуп. Рідні зв’язалися з посольством Британії в Києві, котре увійшло в контакт із українською владою та СБУ. Ті того ж дня, 5 березня, встановили місце перебування жертви і трьох його викрадачів. Підрозділ «Альфа» перехопив злочинців і заручника в автомобілі, який рухався з Дніпропетровська до Харкова. Ігор Воловик, речник СБУ, сказав лондонській газеті, що заручник був туристом, його захопили викрадачі: «Суму у 20 тисяч фунтів злочинці вимагали вислати електронним шляхом. СБУ звільнило заручника, а викрадачів затримало». В посольстві Великої Британії в Києві підтвердили факт звільнення британця, але не назвали його імені, бо сам постраждалий не бажає цього.

Польська Gazeta Wyborcza коментує повідомлення російської преси в Україні про намагання Москви отримати від Києва державні гарантії на тривку оренду російським «Газпромом» української газотранспортної системи, незалежно від будь-якої політичної влади в Києві. Газета з Варшави цитує речника з українського уряду, котрий каже, що «російська сторона вимагає перегляду умов оренди української ГТС через Верховну Раду». Цим фактично підтверджується факт інтенсивних переговорів Кремля з Києвом про двосторонній газотранспортний консорціум, за який Україні обіцяють у Москві нову угоду про постачання газу ціною у 260 доларів за тисячу кубічних метрів замість нинішніх понад 400 доларів. Gazeta Wyborcza запитує також, як у Києві трактуватимуть можливий газовий компроміс із Росією у світлі євроінтеграційних планів влади Президента Януковича, коли останній гарантував у Брюсселі 25 лютого виконати умови ЄС щодо підписання наприкінці цього року Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, яка обмежує так звані «торгові компроміси України з Росією».

Московське видання «Независимая газета» цитує експертів з Києва, які наголошують, що ситуація на переговорах Януковича з Путіним ускладнилася тому, що діючий Закон України «Про трубопровідний транспорт» забороняє передачу ГТС України в оренду, концесії чи лізинг. А поправки до Закону, які б влаштовували російську сторону, внести у нинішній, заблокованій опозицією, Верховній Раді важко. Навіть у разі зняття блокади у Верховній Раді ніхто не гарантує позитивного голосування з цього питання, кажуть аналітики.

Брюссельське видання EUObserver інформує, що проблеми з відмиванням грошей, переважно з України і Росії, у банківських офшорах Кіпру дуже непокоять ЄС, особливо – німецьку соціал-демократичну опозицію. Без її згоди Німеччині буде важко вирішувати проблему фінансової підтримки Кіпру, якої той вимагає від ЄС і попереджає, що до травня без європейських кредитів країні загрожує дефолт. Аудит загальної системи банків Кіпру здійснюють нині сили з незалежних та урядових експертів, включно з фахівцями з України та Росії. Ця група вже дала Нікосії пропозиції щодо посилення законодавчого забезпечення проти відмивання брудних грошей. Але це поки що не переконує Німеччину, бо найбільша проблема кіпрських банків криється в персональних рахунках, а їх має перевіряти інша, приватна комісія, про яку громадськості нічого не повідомляють. Завершення аудиту очікують до кінця березня.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG