Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан підвищує пенсійний вік для жінок


Президент Казахстану зустрівся з жінками різних професій, 8 березня 2013 року
Президент Казахстану зустрівся з жінками різних професій, 8 березня 2013 року
Влада Казахстану слідом за націоналізацією пенсійної системи вирішила підвищити пенсійний вік для жінок, пославшись на те, що вони мало заробляють, часто народжують і довго живуть.

Віце-прем’єр уряду Кайрат Келімбетов повідомив, що, починаючи з 2014 року, протягом 10 років вік, після досягнення якого жінки в Казахстані отримають право на пенсію, планують підвищити з 58 років до 63 – саме таким є чинний пенсійний вік чоловіків у цій країні.

Пенсійну реформу розпочав 72-річний незмінний президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, доручивши в січні об’єднати всі накопичувальні пенсійні фонди в один державний. Критики назвали націоналізацію кроком назад для найбільшої економіки Центральної Азії, що декларує відданість ринковим принципам.

«Уніфікація пенсійного віку жінок буде здійснюватися поступово, протягом 10 років, щороку пенсійний вік буде збільшуватися на півроку. І міжвідомча комісія внесла пропозицію почати підвищення з 1 січня 2014 року», – цитує сьогоднішній виступ у парламенті віце-прем’єра Келімбетова агентство «Ройтерз».

Логіку уряду пояснив депутатам міністр праці та соціального захисту Серік Абденов. За його словами, середній розмір пенсійних накопичень у жінок на чверть нижче, ніж у чоловіків, оскільки вони ідуть у декрет, отримують в середньому на третину менше за чоловіків, а живуть на пенсії майже вдвічі довше – 21 рік, тоді як пересічний чоловік – не більше як 13 років.
XS
SM
MD
LG