Доступність посилання

ТОП новини

ЛАЗ згортає виробництво автобусів в Україні


Київ – Найбільший машинобудівний завод ЛАЗ зупинив виробництво автобусів і тролейбусів в Україні і далі бере участь у європейських тендерах. Попри це, власники компанії спростовують заяви про банкрутство й повернення підприємства у державну власність. Експерти ж зауважують, що для виходу з кризи, ЛАЗу необхідно запровадити оренду власного транспорту, а також зменшити його вартість.

На сьогодні в Україні майже 30 тисяч автобусів потребують заміни, повідомив на прес-конференції голова холдингу ЛАЗ Ігор Чуркін. Переважна більшість із них їздять вулицями ще від часів СРСР. Також заміни потребують 5 тисяч тролейбусів і одна тисяча трамваїв.

У 1980-х роках Львівський автомобільний завод виробляв 14 тисяч автобусів щороку, зауважує Чуркін. Нині ж виробництво в Україні зупинене, адже перед підприємством заборгували і держава, і Львів.

«Збитки такі значні, а взаєморозуміння зі Львовом не досягнуте. Ми знову подаємо позов до суду. На сьогодні Львів нам завинив 25 мільйонів гривень. Тільки за тими рішеннями судів, які вступили в силу, – теж 20 мільйонів. І приблизно такі ж суми будуть зараз із пенями й штрафами, адже ми сплачуємо відсотки. До того ж Львів – це єдине місто в Україні, яке не йде на перемови і жодної копійки не сплачує», – зазначив Чуркін.

Водночас працювати з невеликими замовленнями підприємству не вигідно. Мінімальна кількість замовлень, за словами голови холдингу ЛАЗ, має становити 70-100 одиниць транспорту. Водночас на сьогодні підприємству замовляють 10-30 одиниць.

ЛАЗи дорогі й часто ламаються – Матусяк

На думку головного редактора автомобільного журналу «Автоцентр» Сергія Матусяка, ЛАЗи дорогі й часто ламаються.

«Потрібно робити лізингову компанію й надавати в лізинг (в оренду – ред.), робити більш гнучку цінову політику», – сказав Матусяк.

Київ перед початком чемпіонату з футболу торік закупив 185 автобусів виробництва мінського автомобільного заводу. Коментуючи це, Матусяк зазначив, що в перебігу тендерів, мінські автобуси виявилися дешевшими, а умови купівлі привабливішими.

ЛАЗ виробив медичну клініку на колесах

ЛАЗ бере участь у європейських тендерах, зокрема в Болгарії, Сербії й Угорщині. Крім того, як зауважив Чуркін, тривають переговори з Росією. Цього року підприємство візьме участь у двох міжнародних виставках, де на огляд громадськості представить новинку – медичну клініку на колесах.

Львівський автомобільний завод заснований 1945 року. Спочатку завод випускав причепи й автомобільні крани. Перший автобус і найуспішнішу модель – синьо-білий ЛАЗ-695 – представили у 1950-х.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG