Доступність посилання

ТОП новини

Британія Аргентині: фолклендці хочуть залишатися британцями


Лондон – Результати дводенного референдуму (10-11 березня) на Фолклендських островах у південній частині Атлантичного океану виявили, що з 1517 учасників голосування лише три висловилися проти того, щоб острови залишалися британськими.

Загалом на островах, які Аргентина називає своїми і називає Мальвінськими, мешкає лише 2900 людей.

Буенос-Айрес вже заявив, що результати референдуму не мають значення, бо це, мовляв, волевиявлення британських поселенців, які самі є наслідком того, що багато аргентинців називають загарбанням їхніх територій.

Президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер перетворила боротьбу за повернення островів на одне зі своїх головних зовнішньополітичних гасел.

Минулого року вона скористалася тридцятою річницею короткої, але кривавої аргентинсько-британської війни, щоб нагадати про територіальні претензії Буенос-Айреса до Лондона.

Кіршнер майже увесь свій виступ на сесії ООН у Нью-Йорку присвятила темі Фолклендських – Мальвінських – островів, вказуючи, що територію Британія перебрала під свій контроль силою в середині 19-го сторіччя.

Аргентина має на підтримку своєї позиції низку резолюцій ООН із закликами врегулювати суперечки між двома країнами шляхом переговорів.

Британія готова захищати

Лондон досі відмовлявся від розмов, на яких ішлося би про якісь територіальні питання, і важливим аргументом у цій суперечці є посилання британського уряду на думку самих острів’ян.

Той факт, що майже 100% учасників фолклендського референдуму заявили про бажання залишатися британцями, вже взяв на озброєння прем’єр-міністр Дейвід Камерон.
Всі повинні знати, що ми завжди будемо готові їх захистити
Дейвід Камерон

«Я дуже задоволений цим результатом. Це найчіткіший, який лише може бути, результат. Фолклендські острови розташовані за тисячі кілометрів, але вони по справжньому британські і острів’яни хочуть такими залишатися. А всі повинні знати, що ми завжди будемо готові їх захистити», – однозначно заявив британський прем’єр.

Британці заявляють, що готові вести переговори з Аргентиною про співпрацю, про полегшення зв’язків островів із Аргентиною тощо і при цьому залучати до переговорів острів’ян.

Буенос Айрес відкидає участь третьої сторони, наполягає на двосторонніх переговорах та невтомно повторює, що у майбутньому Фолклендські острови мають повернутися під контроль Аргентини.

Маленька територія стала особливо привабливою з огляду на те, що у багатих на рибу водах довкола островів можуть бути поклади нафти

До розв’язання цієї проблеми зараз, очевидно, ще далеко, але, принаймні, дві країни заявляють, що хочуть уникати застосування сили для її розв’язання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG