Доступність посилання

ТОП новини

«Вставай, Україно!» – українська опозиція починає мобілізацію (європейська преса)


Прага – Європейська преса інформує про оголошення українською опозицією двомісячної протестної акції «Вставай, Україно!». Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає, що українці живуть мало в основному через вживання горілки і тютюну. У середу відкрився міжнародний книжковий ярмарок в німецькому Лейпцигу, і цього разу українську частину цього відомого у світі форуму читачів фінансував також і фонд українського олігарха Ріната Ахметова «Розвиток України».

Польська Gazeta Wyborcza інформує про оголошення українською опозицією двомісячної акції протесту в Україні під гаслом «Вставай, Україно!», яка стартує у четвер, 14 березня, у Вінниці і завершиться у травні в Києві. Одна з головних вимог акції – відставка нині діючого Президента України Віктора Януковича. Опозиція також вимагатиме у цей час звільнення з ув’язнення своїх лідерів, зокрема, Юлії Тимошенко. Як цитує видання нинішнього главу Об’єднаної опозиції і керівника парламентського клубу партії «Батьківщина» Арсенія Яценюка, керівники акції відвідають за цей час всі регіони України. Газета також цитує лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока, який заявляє, що під час акції його сила буде закликати народ до більш радикальних способів дій, щоб змусити нинішню владу піти на поступки вимогам українського народу. Опозиція в Україні, як зауважує газета з Варшави, занепокоєна ситуацією з політичними в’язнями, маневруванням влади в Києві між ЄС та Росією та долею угоди між ЄС і Україною, яку мали б підписати сторони у кінці 2013 року в столиці Литви – Вільнюсі.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оприлюднила, як інформує EUObserver з Брюсселя, в середу, 13 березня, звіт про тривалість життя в 53 країнах Європи, включно з Україною. Тут йдеться про те, що європейці живуть щодалі довше. Але різниця між тривалістю життя чоловіків і жінок стає у багатьох країнах дещо більшою. І тут причиною називають у ВООЗ «погіршення в деяких регіонах доступу до медичного обслуговування». Та все ж у цілому, як мовться у звіті, люди в Європі живуть довше, і до 2050 року, як очікують, кількість людей у віці понад 65 років виросте до 25 відсотків. Сьогодні таких в 53 країнах континенту 15 відсотків. Середня тривалість життя жінок в Європі на 2010-й сягає приблизно 80 років, а чоловіків лише 72. Найнижча тривалість життя, як твердить цей звіт, сьогодні в Румунії та Болгарії. Особливо відчувається гендерна різниця у тривалості життя жінок та чоловіків у Східній Європі, де жінки живуть в середньому на 12 років довше. Висока смертність чоловіків у віці до 65 років в Україні, Естонії, Литві, Росії пов’язана, насамперед, зі вживанням алкоголю і тютюну. Найдовше живуть європейці в Іспанії, а також у Франції, Італії, Швейцарії.

Як повідомляє австрійська Der Standard, в німецькому Лейпцигу з 13 до 17 березня проходить щорічний міжнародний книжковий ярмарок. Українську частину, яка входить цього разу до фокусної теми «Транзит. Література з Польщі, України і Білорусі», фінансує разом з іншими і український олігарх Рінат Ахметов зі своїм фондом «Розвиток України». Ця частина програми книжкового форуму в Лейпцигу є дуже насичена. У ній беруть участь такі відомі в Україні письменники і поети, як Микола Рябчук, Сергій Жадан, Марія Матіос, Наталка Снядянко, Олександр Гаврош, Юрій Прохасько, Остап Сливинський. Тут також представлені книги українських видавництв – «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Грані-Т», «Родовід», «Фоліо».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG