Доступність посилання

ТОП новини

«Бойові дельфіни Чорного моря» чи «Весняний гін» «бойових качок» у російських мас-медіа


Дельфінотерапія (фото Департаменту преси та інформації Міністерства оборони України)
Дельфінотерапія (фото Департаменту преси та інформації Міністерства оборони України)
Сімферополь – Інтернет-видання, соціальні мережі і навіть друковані мас-медіа уже другу добу штормить від повідомлення про «втечу з української військової бази бойових дельфінів». Деякі навіть опублікували «документ» – рапорт керівника Військово-дослідного центру ЗС України «Державний океанаріум» Анатолія Горбачова про те, що під час тренувань у відкритому морі «попри прийняті запобіжні заходи» утекли три ББО («Біологічні бойові одиниці» – дельфіни). Утікачі прихопили з собою встановлені на них «готові до використання» якісь «комплекси ІВП 75-03». Оскільки «ББО» не знайшли, то, як мовиться у «документі», керівник дельфінарію просить у начальства дозволу на проведення «ехолокаційних пошуків» із залученням «додаткових сил і технічного забезпечення».

Листи з «інформацію» про це на свої електронні адреси отримали чимало кримських журналістів і ЗМІ, але надрукували лише окремі не дуже відомі місцеві інтернет-видання. Але одразу ж підхопила російська державна інформаційна агенція РІА «Новості», яка навела думку якогось розумника-експерта про те, що втечу спровокувало загострення «весняного гону», мовляв, «бойові» самці, наплювавши на команди інструкторів», подалися за дикою самкою.

До кампанії із залякування майбутніх курортників-купальників долучилися й інші відомі російські мас-медіа – «Лента.Ру» і «Ньюс.Ру». З посиланням на RIA Novosti опублікували «жахалку» і деякі англомовні видання. Правда, західні мас-медіа, переважно, висміяли цю інформацію, а деякі вже й вибачилися (Huffington Post and The Atlantic) за поширення недостовірної інформації.

Тим часом Департамент преси та інформації Міністерства оборони України заявив, що поширена у ЗМІ інформація про втечу дельфінів із Науково-дослідного центру ЗС України «Державний океанаріум» є «грубою провокацією», а «рапорт» керівника цієї установи – «фальшивкою».

Сам Анатолій Горбачов повідомив, що всі 6 дельфінів та один сивуч перебувають у своїх вольєрах та у зимовому басейні. Саме у басейні зараз частина дельфінів бере участь у сеансах дельфінотерапії для дітей-інвалідів.

Що це – чергова ланка в російській інформаційній політиці з дискредитації України перед Заходом, про що вже писали українські ЗМІ, чи традиційне весняне «загострення» перед початком курортного сезону на півострові, коли саме російські мас-медіа починають повідомляти то про «хімічні боєприпаси» в Чорному морі, чи то про «Татарські заворушення»? Можливо, і те, і те, і ще й проста людська недолугість. До речі, кримським власкором РІА «Новості» працює головний редактор однієї з проурядових кримських газет, власники якої – кримські регіонали з «донецької команди»… Отакеє.

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG