Доступність посилання

ТОП новини

Посольство США називає Україну «немудрим альпіністом»


Подання України до Світової організації торгівлі (СОТ) за статтею 28 про перегляд умов торгівлі за низкою товарних позицій викликало занепокоєння більшості членів СОТ, оскільки це може призвести до безпрецедентного напруження для міжнародної торгової системи, мовиться в заяві посольства США в Україні.

У заяві, оприлюдненій на сайті посольства в середу 13 березня, зазначається, що якщо якісь інші країни-члени СОТ підуть шляхом України і спробують передомовитись про умови їхнього вступу до Організації, система СОТ зазнає безпрецедентного випробування на міцність.

«Це не є нормальним способом ведення справ. Ще понад 100 членів СОТ поділяють наше занепокоєння», – наголошується в заяві посольства США, у якій порівнюють СОТ із групою альпіністів, зв’язаних між собою задля безпеки, які намагаються піднятися на вершину й повернутися у повному складі до базового табору. «Кожен окремий альпініст, мабуть, має право відв’язатися посеред сходження, але це створить для нього і для колег-альпіністів підвищений ризик зірватися», – мовиться в заяві.

Нещодавно урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П’ятницький заявив, що скандал навколо наміру України переглянути тарифні зобов’язання в рамках СОТ може призвести до загибелі СОТ, оскільки порушуються її базові принципи.

У вересні 2012 року Україна поінформувала СОТ про намір переглянути 370 тарифних позицій. Упродовж трьох місяців члени СОТ мали підтвердити свою зацікавленість у проведенні таких переговорів. Потім упродовж двох місяців ці переговори мали бути проведені.
XS
SM
MD
LG