Доступність посилання

ТОП новини

На екранах Docudays UA – повстанці з усього світу


Київ – Опудала міліціонерів стали символом цьогорічного ювілейного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який розпочнеться у Києві 22 березня. Це – найкраща ілюстрація року, що минув, з погляду громадянського суспільства, вважають організатори заходу. На фестивалі покажуть близько 70 стрічок. 20 із них – українські.

Десятий фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройде під гаслом «Вибір є!» і об’єднає близько 70 стрічок з усього світу. Конкурсні фільми змагатимуться у трьох номінаціях: Docu/життя, Docu/право та Docu/коротко. А відкриє фестиваль чеська стрічка «Твердиня», яка розповідає про реалії самопроголошеної республіки Придністров’я.

У рамках спеціальних програм фестивалю покажуть стрічки про «Арабську весну», хроніки білоруського спротиву, російські марші мільйонів та інші протести.

Фільми про боротьбу можуть стати для України важливим уроком сьогодні, вважає модератор програми «Вибір є!» Єгор Соболєв.

«Росія, Білорусь, Венесуела, інші країни, які увійшли в програму «Вибір є!», є, по суті, героями цих фільмів. Не люди, а держави, народи, тирани. І я думаю, що це – для України страшенно важливий вибір, і він – дуже складний. І що найстрашніше – ми дуже мало думаємо, яким він буде. Так, буде нове повстання, але до чого воно призведе і яким воно буде», – зауважує він.

Також до уваги гостей – документальна анімація та три стрічки про всесвітньо відомих митців, що присвятили життя боротьбі з режимом – Джафара Панагі, Ай Вейвея і Томоко Мукаяму.

Багато фільмів фестивалю покажуть уперше. До світових прем’єр цьогорічного Docudays належить, зокрема, стрічка «Ромська мрія» українського режисера Романа Бондарчука. Фільм розповідає про закарпатських ромів, які досягли успіху в українському суспільстві, розповідає автор стрічки.

«Для нас було важливо все-таки дізнатися, чи можна зламати стереотип і чи дійсно є успішні роми серед нас, – говорить Роман Бондарчук. – Нам вдалося знайти чотирьох персонажів, з яких ми зробили такий невеликий, 22-хвилинний фільм».

Під шоломами нічого немає

Бондарчук також працював і над розробкою символу-обкладинки фестивалю. Тож афіші прикрашатимуть опудала правоохоронців у шоломах та зі щитами. Видно, що під шоломами нічого немає. Це – алюзія на цьогорічні протести і події, зокрема, в Гостиному дворі, пояснили організатори фестивалю.

Окрім кінопоказів, гості фестивалю зможуть відвідати майстер-класи відомих режисерів та сценаристів документального кіно. Зокрема, до Києва приїде режисерка скандальної стрічки «Шахта №8» Маріанна Каат та дехто з її героїв, щоб розповісти, як склалося їхнє життя після фільму.

Заплановані також майстер-класи від правозахисників щодо мирних протестів та спілкування з міліцією. Крім того, 23 березня розпочне діяльність «Жива бібліотека», у рамках якої охочі зможуть поспілкуватися із людьми, до яких у суспільстві ставляться упереджено. Серед «книг», зокрема, обіцяють начальника колонії.

Усі заходи цього року відбуватимуться у Будинку кіно та кінотеатрі «Кінопанорама» до 28 березня.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG