Доступність посилання

ТОП новини

Установивши, що Абдулладжанов є біженцем, його мали відпустити – адвокат Федур


Андрій Федур та Абдумалік Абдулладжанов
Андрій Федур та Абдумалік Абдулладжанов
Київ – Україна не мала правових підстав для затримання колишнього прем’єр-міністра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода адвокат затриманого Андрій Федур. У п’ятницю Шевченківський райсуд Києва розгляне справу затриманого в Україні колишнього глави уряду Таджикистану, якого на батьківщині обвинувачують за шістьма статтями тамтешнього Кримінального кодексу. Зокрема, колишньому високопосадовцю інкримінують замах на його політичного опонента – чинного президента Емомалі Рахмона. Сам Абдулладжанов називає ці справи політичними і відкидає висунуті обвинувачення. Абдумаліка Абдулладжанова затримали у Борисполі на початку лютого, Таджикистан наполягає на його екстрадиції.

– Пан Абдулладжанов уже має статус політичного біженця у США. На Вашу думку, наскільки законним було затримання Вашого підзахисного українською стороною?

– Згідно з Європейською конвенцією з прав людини Україна не має права видавати біженців. Відтак вона не мала правових підстав не лише для арешту, а й для затримання. Встановивши, що він є біженцем, його мали відпустити. Але цього не відбулося з якихось причин. Я думаю, що це причини – далекі від захисту прав людини, конституційних свобод людини. Тут є якісь інші причини. Але дані про те, що він є біженцем, наші компетентні органи отримали зразу ж після його затримання. Зокрема, при ньому був документ на проїзд, в якому прямо вказав індивідуальний номер біженця. Сьогодні минув місяць, як я передав до прокуратури оригінали документів із офіційним перекладом, який свідчить про те, що він є біженцем. Але напередодні, коли почалося судове засідання у Києві, прокуратура чомусь навіть не надала цих документів, які підтверджують статус біженця.

– Пан Абдулладжанов перебуває у слідчому ізоляторі у Києві понад місяць. Як він почувається, Ви ж із ним постійно спілкуєтеся?

– У нього абсолютно нормальне самопочуття, він не падає духом. І він сподівається на те, що Україна дотримуватиметься як свого законодавства, так і норм міжнародного права. Він усе-таки сподівається, що буде відмовлено в екстрадиції. Але я боюсь, що тут можуть вплинути якісь інші чинники.

– До речі, пане Федур, а чого Абдулладжанову побоюватися екстрадиції на батьківщину? Адже буде суд…

– …він там буде просто фізично знищений, так, як його родичі.

– Які є підстави для такого твердження?

– Він дав чіткі пояснення прокуратурі, навівши багато прикладів, як знищили його родичів, його політичних соратників і як на нього кілька разів готували замах. Він дав із цього приводу, за кожним епізодом чіткі пояснення Генеральній прокуратурі України.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG