Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: згоди про постачання зброї сирійським повстанцям поки немає


Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей
Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей
Лідери Євросоюзу поки що не визначилися з рішенням, чи постачати зброю повстанцям, які протистоять режимові президента Сирії Башара Асада.

Наступного тижня в Дубліні пройдуть переговори міністрів закордонних справ держав Євросоюзу. Учасники зустрічі повернуться до обговорення доцільності подальшого європейського ембарго на постачання зброї сирійським опозиціонерам, повідомив у п’ятницю після закінчення дводенного саміту ЄС президент Європейської ради Герман Ван Ромпей.

«Питання ембарго на постачання зброї порушили деякі члени Ради Європи. Ми домовилися доручити нашим міністрам закордонних справ оцінити ситуацію в першочерговому порядку вже на неформальній зустрічі наступного тижня в Дубліні і виробити спільні рішення», – повідомив Ван Ромпей.

Франція і Велика Британія закликають партнерів у Євросоюзі скасувати ембарго, серед супротивників такого кроку – Німеччина. Як сказав, виступаючи на саміті, французький лідер Франсуа Олланд, Європа не може залишатися байдужою до того, що сирійців убивають, а президент цієї країни не зацікавлений в політичному рішенні триваючого конфлікту.

Дебати в Євросоюзі відбуваються на тлі повідомлень про те, що головні союзники уряду Сирії, Іран і Росія, продовжують постачати зброю режимові Асада.

За даними ООН, за два роки конфлікту в Сирії загинули понад 70 тисяч людей. Ще мільйон людей були змушені втекти за кордон, а чотири мільйони осіб залишаються переміщеними всередині Сирії.
XS
SM
MD
LG