Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС хочуть озброїти повстанців Сирії та вимагати від Росії виконання зобов’язань


Боєць Вільної сирійської армії, 7 березня 2013 року
Боєць Вільної сирійської армії, 7 березня 2013 року
Брюссель – Європейський Союз через тиждень може переглянути свою позицію щодо Сирії, зокрема, щодо можливості постачання зброї повстанцям, які протистоять військам Башара Асада. Таке рішення у п’ятницю ухвалили на саміті ЄС у Брюсселі на вимогу Франції та Великобританії. Інші теми зустрічі лідерів європейської співдружності стосувалися нинішніх економічних негараздів та відносин із Росією.

Париж та Лондон у Брюсселі спільно перейшли на мову ультиматумів: або всі країни ЄС протягом наступних тижнів домовляються зняти заборону на постачання зброї до Сирії, або у травні вони самі припинять це ембарго.
Відомо, що зброю Башару Асаду постачають деякі країни, зокрема, Росія
Франсуа Олланд

«Драма триває вже два роки, і число жертв зростає щодня, – пояснює терміновість ситуації президент Франції Франсуа Олланд. – Останніми місяцями, попри всі зусилля, жодне рішення не було знайдене. Натомість більшість країн міжнародної спільноти визнала коаліцію повстанців законними представниками народу Сирії. Нарешті, відомо, що зброю Башару Асаду та його режимові постачають деякі країни, зокрема, Росія».

У відповідь голова Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив про пошуки дипломатичного рішення.

«Ми дали завдання нашим міністрам закордонних справ першочергово зайнятися питанням Сирії та можливістю зняти ембарго на зброю, – каже він. – Вони мають виробити (наступного тижня у Дубліні) спільну позицію, бо гуманітарна ситуація в цій країні стає розпачливою, так само, як зростає розчарування через відсутність прогресу на її політичному фронті».

Європейську зброю можуть використати проти Заходу – експерт

Французький експерт із геополітики Сирії та Лівану Фабріс Баланш пояснює, що все залежить від того, який вид зброї європейці збираються постачати сирійським повстанцям.

«Чи це буде легке оснащення типу «калашников», а чи, може, йдеться про важке озброєння для контролю повітряного простору? Проблема в тому, що коли останній тип зброї потрапить до рук «джигадистів», пізніше вона може бути використана проти Заходу», – зауважує Фабріс Баланш.

Експерт додає, що проти постачання зброї до Сирії активно виступає Ізраїль, адже ісламські екстремісти того регіону ніколи не приховували, що після Сирії мають намір «звільняти Палестину».

Проти також виступила Росія, яка є однією із головних союзників режиму Асада. У Москві заявляють, що озброєння сирійських повстанців суперечитиме міжнародним законам.

Щодо теми відносин Євросоюзу із Москвою, то, як каже голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, Росія – великий та потужний партнер, і ЄС зацікавлений у співробітництві з нею. Але поглиблювати стратегічні відносини слід не лише в економічній сфері, а й вимагаючи від Кремля виконання зобов’язань перед ОБСЄ, Радою Європи та Світовою організацією торгівлі. Наступного тижня Баррозу та низка єврокомісарів відвідають Кремль для визначення можливостей поглиблення співробітництва з росіянами.

Іншим питанням саміту лідерів ЄС у Брюсселі були пошуки відповіді на критику стратегії виходу Євросоюзу із кризи, заснованої на заощадженнях. Як каже голова Єврокомісії, попри все європейці повинні економити далі, але водночас шукати спосіб динамізувати економіку, створювати робочі місця та відновлювати довіру споживачів.

У ЄС назріває соціальна революція – Юнкер

Пересічним громадянам стає складніше терпіти руйнування європейської моделі життя, кажуть деякі брюссельські аналітики. З ними погоджується і низка європейських лідерів, зокрема, прем’єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер.
Не відкидаю того, що ми постали перед ризиком соціальної революції, соціального повстання
Жан-Клод Юнкер

«Я не відкидаю того, що ми постали перед ризиком соціальної революції, соціального повстання. Нам варто краще роз’яснювати нашу політику», – каже він.

Але виглядає на те, що європейські громадяни від можновладців чекають не роз’яснень, а дій. Близько 15 тисяч маніфестантів у четвер пройшли вулицями Брюсселя, вимагаючи від політиків припинити заощадження і взятися за створення нових робочих місць, адже у деяких країнах 25 відсотків населення – безробітні.

Тим часом лідери ЄС не хочуть відступати від обраного шляху. Оздоровлення бюджетів через економію продовжуватиметься, адже цей спосіб вже починає приносити перші плоди, каже голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, нагадуючи, що деякі прогнози обіцяють початок економічного зростання в ЄС наприкінці нинішнього – на початку наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG