Доступність посилання

ТОП новини

Мітинг опозиції в Ужгороді ледь не зірвали хурделиці


Мітинг опозиції в Ужгороді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Мітинг опозиції в Ужгороді

Через сильні снігопади та хурделицю мітинг української опозиції в Ужгороді розпочався майже на годину пізніше від запланованого часу. Можливо тому кількість учасників була меншою за заявлену принаймні вдвічі. Опозиціонери пройшли однією з основних вулиць Ужгорода, провели зібрання перед пам’ятником Шевченка, вшанували його квітами. Натомість закарпатці кажуть, що в п’ятницю, 15 березня, треба було збиратися не в обласному центрі, а поблизу Хуста – саме там, на Красному полі, нині громадськість області відзначала 74-у річницю проголошення Карпатської України.

Більше ніж годину ужгородці чекали на лідерів опозиції в центрі міста. Їм пояснювали – через сильні снігові замети політики затримуються в дорозі. Зрештою, на годину пізніше від планів, приїхали лідери «Свободи» і «Батьківщини» Олег Тягнибок та Арсеній Яценюк. Сотні людей пройшлися набережною Ужа від центральної площі міста до площі Народної, де розташована будівля обласної ради. Тут опозиціонери поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку. Арсеній Яценюк подякував ужгородцям, що попри хуртовини вони прийшли на акцію.

Керівник УДАРу Віталій Кличко на мітинг до Ужгорода не навідався, і через це було чути невдоволені розмови молоді. Сама опозиція заявила про понад три тисячі людей, міліція назвала цифру в п’ятсот, громадські діячі та журналісти оцінили зібрання у півтори тисячі осіб. Основна частина – молоді люди віком від 16 до 30 років.

Як частину з них збирали, за кілька годин до початку мітингу написав на своїй сторінці у мережі Фейсбук закарпатський правозахисник, громадський діяч Володимир Феськов: «Учора мені дзвонили студенти ужгородського вишу, які проживають в гуртожитках, і повідомляли, що їм пропонують взяти участь у мітингу в рамках загальнонаціональної акції-протесту «Вставай, Україно!» в Ужгороді. 2 години за 50 гривень під цим снігопадом».

Речниця «Фронту змін» Лариса Липкань сказала Радіо Свобода, що ця політична сила за участь в мітингах ніколи не платила. «Швидше за все, це провокації провладних партій», – заявила вона.

Мітинг опозиції слід було проводити на Красному полі

Тим часом закарпатський політоглядач і головний редактор одного з закарпатських видань Володимир Кривошапко не розуміє, чому мітинг зібрали в Ужгороді, а не на Красному полі поблизу районного центру Закарпаття міста Хуста. Саме там 15 березня проходили урочистості з нагоди 74-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України. Ця держава проіснувала всього кілька днів, і на Красному полі за неї у кровопролитному бою проти угорських військ загинули дві тисячі закарпатських січовиків і стільки ж чехословацьких солдатів.

«Як на мене, саме Красне поле було б достойним місцем для проведення акцій опозиції. Тут треба було говорити про демократію, а не в Ужгороді», – зауважив Кривошапко.

Ніби почувши настрої закарпатців, Олег Тягнибок на мітингу в Ужгороді згадав про події понад 70-річної давнини та їхню роль для Закарпаття.

«Перш за все дозвольте привітати нас з днем Карпатської України. Що було тут на Закарпатті 70 років тому? – Це було споконвічне прагнення української нації до творення української держави», – зазначив Тягнибок.

Мерія Ужгорода спростувала заяви, що хотіла заборонити мітинг

Перед початком мітингу на закарпатських сайтах з’явилися заяви опозиції про те, що влада Ужгорода забороняла проведення мітингу. Міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов запевнив, що не тільки погодив мітинг, але й забезпечив його каретою швидкої медичної допомоги та відповідною охороною. Також мер Ужгорода сказав, що опозиція навмисно робить такі заяви, оскільки не спромоглася зібрати на акцію заявлену кількість учасників. Більшість закарпатських сайтів по закінченні мітингу також назвали його провальним.

Ще варто додати, що на початку мітингу, коли опозиція вигукувала свої традиційні лозунги «Банду – геть», хтось із натовпу викрикнув «Балогу – геть». Яценюк на це відповів: «Балоги тут немає», коментуючи відсутність позафракційного депутата, впливового на Закарпатті.

А Віктор Балога, на прохання Радіо Свобода оцінити акцію, написав: «Я не експерт з оцінювання. Бажаю збирати з кожним разом все більше і більше небайдужих».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG