Доступність посилання

ТОП новини

Робот та аспірин


У світі медицини відомо, що інсульт є найбільш поширеною хворобою, яка спричиняє недієздатність насамперед у людей похилого віку. Результатом інсульту часто є параліч однієї частини тіла. Численні пацієнти, зокрема, втрачають можливість рухатися.

З огляду на це у низці країн Євросоюзу започаткованo спеціальний проект під назвою CORBYS. Про це повідомляє інтернет-ресурс Science Daily.

Мета цієї програми – організувати серію досліджень для розробки роботів, щоб допомогти пацієнтам після інсульту для відновлення функцій руху. Спочатку в лабораторних умовах пацієнт проходит підготовчий період. У вузлових місцях на тілі пацієнта встановлюють сенсори із випробуванням їх під час руху пацієнта на тренажері. Далі лікар-спеціаліст корегує сенсорні датчики, встановлюючи апаратуру з оптимальними показниками руху. Цю оптимізацію потім випробовують на пацієнті.

Так складається цикл тренування людини, яка втратила здатність рухатися. Як зазначають дослідники, нові системи роботів створюють додаткову мотивацію для руху тих, хто постраждав внаслідок інсульту.

Аспірин і жінка

Науковці Школи медицини Стенфордського університету в Америці провели широкомасштабне дослідження, згідно з яким у жінок, котрі регулярно приймають аспірин, суттєво зменшується ризик появи меланоми. Це одна із найнебезпечніших форм раку шкіри. Результати дослідження опубліковано в журналі Cancer.

Учені також визначили, що чим довше жінки приймають аспірин, тим менше ризик появи цього захворювання. Експеримент університетських учених базується на персональних даних 60 тисяч жінок віком від 50 до 79 років.

Ці дані стосуються багатьох аспектів життя жінок, включно з дієтою, фізичною активністю, досвідом перебування на сонці і вживаними медикаментами. Ця група жінок перебувала під обстеженням протягом 12 років. Випадки появи меланоми розглядалися спеціалістами-дерматологами.

Дослідники визначили, що у жінок, котрі приймали аспірин, ризик захворювання меланоми зменшувався мінімум на 21% у порівнянні з тими, котрі не вживали препарату.

За даними учених, пропорція впливу аспірину прямо залежить від часу його прийняття. За один рік ризик захворювання зменшувався на 11%. Від 1 до 4 років цей ризик зменшувався на 22%. І нарешті, приймання аспірину від 5 і більше років дає зменшення ризику появи меланоми на 30%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG