Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідне турне президента Обами


Нью-ЙоркУ вівторок 19 березня розпочинається триденна подорож президента Сполучених Штатів Барака Обами до країн Близького Сходу. Обама зустрінеться з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, з президентом Палестинської адміністрації Махмудом Аббасом і королем Йорданії Абдаллою. Одне з головних питань близькосхідного турне глави Білого дому – недопущення створення Іраном ядерної зброї.

Мало хто очікує, що президент Барак Обама запропонує якийсь конкретний план поновлення мирного процесу, пожвавлення переговорів між Ізраїлем і палестинцями. Тим не менше, сам факт присутності Обами потенційно може сприяти цьому.

Бен Родс, заступник радника Білого дому з питань національної безпеки, налаштований оптимістично.

«Ці три дні дощенту заповнено подіями, – каже Бен Родс. – Президент матиме можливість говорити з ізраїльтянами, з палестинцями, з народом Йорданії про те, яким чином сприяння Америки допоможе забезпечити майбутнє для більших можливостей, більшої демократії й миру в регіоні».

На думку оглядачів, попри те, що Барак Обама не везе з собою на Близький Схід нових планів мирного врегулювання, він може поліпшити атмосферу.

Важливою темою переговорів Обами з королем Йорданії Абдаллою є проблема сирійських біженців, яких змушена приймати сусідня Йорданія.

Йорданія – бідна країна, яка не має ресурсів, потрібних для влаштування тисяч сирійських громадян, чиї домівки зруйновано внаслідок громадянської війни, що триває вже 2 роки.

У центрі уваги – потенційно ядерний Іран

Джеффрі Голдберг, коментатор журналу The Atlantic, вважає, що палестинську проблему на другий план відсунула проблема іранської ядерної програми.

«Коли я брав інтерв’ю в президента Обами… я провів з ним 45 хвилин і він взагалі не згадував палестинського питання. Чільною темою був Іран, – підкреслює Джеффрі Голдберг. – Нині саме Іран є найболючішою проблемою для ізраїльтян».

Іран дійсно є викликом номер один для закордонної політики президента. Отож, внаслідок цього палестинська ініціатива просто «в’яне».

Джеффрі Голдберг пояснює таку ситуацію почасти неефективністю й бездарністю палестинського керівництва, а почасти тим, що «палестинці самі перебувають у стані своєрідної громадянської війни».

Тим не менше, на думку іншого аналітика Скотта Саймона з телемережі PBS, візит президента Обами «має на меті спробу поліпшити взаємини між ізраїльтянами й палестинцями, які впродовж минулого року занепали».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG