Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні правозахисники засудили затримання демонстрантів під Генпрокуратурою


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що влада України має негайно зняти кримінальні звинувачення з трьох затриманих у понеділок організаторів мирного протесту під будівлею Генеральної прокуратури в Києві.

У заяві затримання учасників мирного протесту назване кроком назад, який викликає занепокоєння.

Заступник директора Amnesty International у справах Європи і Середньої Азії Давід Діас-Жоґейш, коментуючи звинувачення демонстрантам у порушенні судової заборони на всі протести під Генпрокуратурою, заявив, що така всеохопна природа цього рішення суду, яке нібито мало на меті захистити місцевих мешканців від незручностей, відбирає у громадян можливість мирної демонстрації біля державної установи.

Організація нагадує, що міжнародні стандарти визначають чітко: мирні протести не можна забороняти такими загальними рішеннями тільки на підставі того, що ці протести комусь неприємні чи образливі, такі протести біля державних чи інших публічних установ не можна забороняти всі разом, і такої заборони не виправдовує навіть те, що демонстрації можуть створити незручності сусідам.

За даними Amnesty International, трьом із чотирьох затриманих на кілька годин організаторів акції висунули звинувачення за статтею 382 Кримінального кодексу про «невиконання судового рішення», що в разі визнання винним може тягнути значний штраф або позбавлення волі на термін до трьох років.

Організаторів демонстрації затримали через те, що учасники їхньої акції відмовилися розійтися, коли їм зачитали рішення суду, яке забороняє всі протести під Генпрокуратурою.

Демонстранти вийшли на протест проти переслідування правозахисника Дмитра Гройсмана, якого звинувачують у «поширенні порнографії». Сам Гройсман відкидає це звинувачення.
XS
SM
MD
LG