Доступність посилання

ТОП новини

Хто популяризує українську культуру в Польщі?


Варшава – Починаючи з 1990-х років, у польських мистецьких середовищах дедалі помітнішими стають вихідці з України. Успіхи кількох українських митців, таких, як Ольга Пасічник, Олена Леоненко, Роксана Вікалюк, заслуговують на особливу увагу. Ці співаки, композитори й музиканти стали окрасою польських сцен, не зрікаючись при цьому рідних пісень, мелодій. Навпаки, вони всіляко їх популяризують, тож польські оглядачі називають цих людей послами української культури.

Роксана Вікалюк, українка родом із Тернополя, понад 10 років успішно виступає на музичних і театральних сценах Польщі та Німеччини. У її польському доробку кілька платівок із записами власних пісень. Свій творчий напрямок співачка й композиторка визначає як Folk-Electronic-Progressive.

Впродовж кількох останніх років екс-тернополянка співпрацює з німецьким композитором Вольфрамом Дер Шпюрою, творчі досягнення якого займають чільне місце серед авторів електронної музики в Європі. Кілька років тому Вікалюк та Шпюра створили дует «MOON&MELODY», який виступає перед польською та німецькою публікою.

Єжи Кордович, один із провідних польських музичних оглядачів, наголошує на тому, що Роксана Вікалюк послідовно використовує у своїй творчості українські фольклорні мотиви. За його словами, українка внесла у сучасну польську акустичну електронну музику свіжість, а водночас традицію.


(«Плавай, плавай, лебедонько» на слова Тараса Шевченка. Виконує дует Moon&Melody (Роксана Вікалюк і Вольфрам Дер Шпюра)

«Вона співпрацює з багатьма польськими музикантами, причому першорядними музикантами, а оскільки вона виступає в Польщі вже багато років, видає свої авторські платівки, то про неї можна сказати, що вона справжній посол української культури, зокрема тому, що вона виступає не тільки з авторським репертуаром, але й з аранжуваннями народних пісень. Це витончена, музично обдарована людина, у неї великий потенціал. Я можу навіть сказати, що вона надихає польських митців», – зазначає Єжи Кордович.

Він також звертає увагу на те, що Роксана не боїться експериментувати, вона поєднує народні мотиви з можливостями електронних інструментів. «Це співачка майбутнього», – наголосив у розмові з Радіо Свобода Єжи Кордович.

Передусім – співачки…

Роксана Вікалюк – далеко не єдина співачка з України, яка стала відомою у Польщі. Голова Об’єднання українців Польщі Петро Тима говорить, що, починаючи з 1990-х років, у країні постійно зростає зацікавлення українською культурою. На його думку, найбільший внесок у популяризацію української культури в Польщі зробили українські співаки та письменники. Тима розповідає про оперну співачку Ольгу Пасічник, яка виступає на сцені варшавської камерної опери.

«Для мене знаковою особою, цікавою, яка здобула велике визнання, є Ольга Пасічник, – зазначає він. – В дев’яностих роках вона як перший іноземний митець отримала «Паспорт» тижневика Polityka. Це нагорода найпопулярнішого польського тижневика. Ольга Пасічник отримала цю нагороду, це була велика церемонія. І що важливо, у неї дуже сильне відчуття належності до української культури, українського народу».

За свою мистецьку діяльність Ольга Пасічник відзначена престижними польськими та міжнародними відзнаками. Зокрема, міжнародний оперний часопис Opernwelt двічі надавав їй звання «Найкращої оперної співачки сезону».

Петро Тима каже, що перелік українських співаків і музикантів, які досягли успіху у Польщі, досить великий. Зокрема, говорить він, треба згадати про Олену Леоненко, киянку, співачку й композитора, яка вже понад 20 років мешкає у Варшаві. В її репертуарі, що складається з півтисячі пісень, значну частину складає український фольклор. Два роки тому Олена Леоненко представила на суд польських меломанів музичний радіоспектакль «Подвір’я-Світ», написаний на матеріалах одеського фольклору. Цю радіовиставу транслювали на Першій програмі польського радіо.

Петра Тима наголошує також на тому, що важливу роль у популяризації української культури в Польщі відіграли й представники популярної музики.

«Окрім цього, велику популярність здобули виконавці інших жанрів, – зауважує він. – Наприклад гурт «Гайдамаки», який записав компакт-диск разом із одним з найбільш відомим польським рок-гуртом Voo Voo. Окрім цього, гурт «Гайдамаки» виступав на різноманітних культурних заходах по цілій Польщі. Причому це був перший український гурт, який з’явився на польських радіостанціях, і дуже популярний серед польської публіки».

Серед українських митців, які досягли великого успіху в Польщі впродовж кількох останніх років, Тима називає львів’янку, джазову співачку Дану Винницьку. Ця співачка видала в Польщі кілька платівок, її пісні звучать на провідних радіостанціях країни. Крім цього, наголошує Тима, Винницька створила низку успішних польсько-українських музичних проектів. У Польщі талановиту львів’янку відзначили низкою престижних нагород.

Тима також наголошує на тій винятковій ролі, яку в популяризації України у Польщі відіграють сучасні українські письменники. Він говорить, що на зустрічі українських літераторів із польським читачами приходить дуже багато людей.

...а також письменники

Ян-Анджей Домбровський, голова правління Колегіуму Східної Європи – один із активних популяризаторів української культури в Польщі. Він підхоплює думку Тими про роль літератури в створенні позитивного образу України. Домбровський вважає, що українських письменників можна назвати послами української культури. В Польщі, каже він, книжки українських літераторів користуються помітним успіхом.

«Це передусім Юрій Андрухович та Оксана Забужко, які дуже сильно ввійшли в свідомість пересічного поляка, – зазначає Домбровський. – Бо, щиро кажучи, пересічні поляки не надто глибоко орієнтуються в українських справах, правда, ще менше в білоруських. Але, без сумніву, якщо мене запитати, хто сьогодні є послом української культури в Польщі, то мені відразу спадають на думку ці два прізвища».

Ще 20 років тому, наголошує Домбровський, українська культура в польській масовій свідомості майже не існувала. Тепер, каже він, завдяки талановитим українським митцям і письменникам вона має досить непоганий імідж – як культура сучасна та європейська. Домбровський нагадує, що польська держава вкладає немало зусиль і грошей у процес культурного зближення двох сусідніх народів. Приклад такої діяльності – це піврічна стипендійна програма польського Міністерства культури Gaude Polonia – для молодих митців з країн Центральної та Східної Європи. Переважна більшість стипендистів – це громадяни України. Завдяки цій стипендії понад 300 українських художників, акторів, письменників та перекладачів мали нагоду, так би мовити, з головою зануритися у польське культурне життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG