Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: рішення Кіпру серйозно не вплине на Україну


Микола Азаров
Микола Азаров
Наміри Кіпру запровадити оподаткування депозитів не матимуть серйозного впливу на Україну. Про це заявив прем’єр Микола Азаров.

«Для нас таких серйозних наслідків не буде, як, скажімо, для російського капіталу», – сказав Азаров.

За його словами, українські вклади на Кіпрі «на порядок менші за російські, як мінімум, на порядок, якщо не значно менші». Але обліку, скільки українського капіталу вийшло на Кіпр немає, додав прем’єр.

Водночас, як заявив Азаров, українська влада до таких кроків вдаватися не буде. «Ми за три роки показали, що не йдемо на конфіскаційні заходи. Рішень багато пропонувалося, але ми жодного разу на це не пішли», – сказав голова уряду.

Він поспівчував владі Кіпру, яка змушена йти на такий крок. «Легко давати оцінки таким рішенням. Уявляю собі, як тяжко ухвалювати такі рішення. Але думаю, керівник Кіпру не мав альтернативи. Йому поставили ультиматум: або дефолт, або такий практично конфіскаційний спосіб… Я не хотів би опинитися на їхньому місці, але й кидати камінь у їхній город не хочу», – сказав Азаров.

Прем’єр також вкотре закликав зберігати гроші в національній валюті і у вітчизняних банках.

Парламент Кіпру сьогодні має визначитися у суперечливому питанні оподаткування депозитів, яке є частиною плану з порятунку банківської системи країни.

Угода, якої в суботу досягли новий уряд Кіпру й міжнародні кредитори, викликала обурення в середземноморській країні. Міністри фінансів країн єврозони вчора виступили із заявою, що тягар одноразового збору не мають відчути дрібні вкладники. Попередньо узгоджений план передбачає, що особи, які мають до 100 тисяч євро на банківських рахунках, платитимуть менш як 7%. Кіпрські законодавці головну увагу зосереджують на депозитах із сумами понад 100 тисяч євро.

Проти оподаткування депозитів різко виступає Росія. Значна кількість російських багатіїв тримають свої заощадження на Кіпрі.
XS
SM
MD
LG