Доступність посилання

ТОП новини

США: 10 років від початку Іракської війни


Десять років тому, у 2003-му, армія Сполучених Штатів, на чолі коаліції союзних держав, почала війну з метою повалення диктатури Саддама Хусейна, правителя Іраку. У коаліції брали участь війська Великої Британії, Грузії, України, інших країн, але найбільший тягар війни несли американці. В Америці досі сперечаються на тему людських і матеріальних коштів Іракської війни – чи мета виправдала жертви?

Напередодні війни тодішній президент США Джордж Буш-молодший виступив у Білому домі зі зверненням до іракського народу.

«Ми змушені розпочати воєнну кампанію, – заявив Буш. – Вона спрямована не проти вас, а проти беззаконних людей, що правлять вашою країною. Коли наша коаліція позбавить їх влади, ми надамо вам продовольство й медикаменти, ми знищимо апарат терору і допоможемо будувати новий Ірак, процвітаючий і вільний».

Режим Саддама, як вважають історики, був жорстоким і абсолютним, одним з найпотворніших у людській історії. Він поневолив 20-мільйонний народ, агресивно атакував сусідні країни:Іран і Кувейт, Ізраїль і Саудівську Аравію. Він намагався отримати ядерну зброю. Він становив загрозу цивілізованому світові.

Зауважимо, що серед військ 40 країн-членів протисаддамівської коаліції був і український контингент, до того ж, один із найчисленніших –1650 вояків.

На той час, як показували опитування громадської думки, понад 70 відсотків американців схвалювали рішення президента Буша.

Навіть ліберальні демократи, слідом за Крисом Метьюзом, коментатором телемережі NBC, казали: «Нині ми всі республіканці».

Однак тепер, через 10 років, коли підрахували людські й фінансові виміри війни, лише 38 відсотків американців схвалюють рішення воювати – це, знову ж таки, за результатами опитувань.

Астрономічні кошти війни

Кошти війни справді сягнули колосального обсягу. Зі щойно опублікованого дослідження Інституту міжнародних досліджень Браунівського університету довідуємося, що в Іраку було поранено понад 34 тисячі, а загинуло 4488 американських вояків.

Принаймні 134 тисячі жертв було серед цивільного населення.

У грошовому вимірі Бюджетний офіс Білого дому передбачав витратити десь 60 мільярдів доларів, реально ж витратили 2 трильйони 200 мільярдів доларів, а 60 мільярдів пішло лише на відновлення інфраструктури Іраку.

Виступаючи перед військовослужбовцями з нагоди виводу військ, президент Барак Обама наголошував на позитиві, стверджуючи, що Сполучені Штати фактично врятували Ірак.

«Війну важче закінчити, ніж розпочати, – зауважив президент Обама. – Справді, все, що війська Сполучених Штатів зробили в Іраку, включно з людськими жертвами, пораненими..., все це привело до успіху. Ірак – не бездоганне місце. Він стоїть перед багатьма проблемами. Але ми залишаємо позаду незалежний, стабільний і самодостатній Ірак – із представницьким урядом, обраним власним народом».

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG