Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії повстанці і влада звинуватили одне одного у використанні хімічної зброї


Міністр інформації Сирії Омран аз-Зогбі виступає на прес-конференції в Дамаску з заявою про використання хімічної зброї повстанцями, фото державного агентства SANA, 19 березня 2013 року
Міністр інформації Сирії Омран аз-Зогбі виступає на прес-конференції в Дамаску з заявою про використання хімічної зброї повстанцями, фото державного агентства SANA, 19 березня 2013 року
У Сирії влада і повстанці звинуватили одне одного у використанні хімічної зброї в нападі, здійсненому в вівторок біля міста Алеппо на півночі країни.

Державне телебачення заявило, що внаслідок нападу «терористів», як офіційний Дамаск називає всіх повстанців, із застосуванням хімічної зброї загинули 25 людей і десятки потерпіли. За цим повідомленням, ішлося про обстріл ракетами з хімічними боєголовками, який здійснили супротивники влади з лав угруповання, відомого як Фронт «Ан-Нусра». Це екстремістське ісламістське угруповання, яке в регіоні воює з урядовими військами, вважають пов’язаним із терористичною мережею «Аль-Каїда».

Повстанці на півночі Сирії відкинули цю заяву і, навпаки, звинуватили у використанні хімічної зброї війська влади президента Башара аль-Асада.

Кілька міжнародних організацій, як-то Організація за заборону хімічної зброї, Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародний комітет Червоного Хреста, – а також Сполучені Штати Америки заявили, що не мають незалежного підтвердження заяв про використання хімічної зброї в Сирії будь-якою стороною.

Натомість Росія повторила твердження сирійської влади, оприлюднивши коментар про «факт потрапляння зброї масового знищення в руки бойовиків» і «використання збройною опозицією хімічної зброї» з посиланням тільки на «інформацію, що надходить із Дамаска».

Влада Сирії має, як вважають, найбільші на Близькому Сході запаси хімічної зброї. Не можна виключити, що вона могла дійсно потрапити й до рук збройної опозиції, яка раніше захопила кілька військових частин урядових військ.

Провідні опозиційні сили Сирії виступають категорично проти вживання хімічної зброї. Так само і у владі Сирії переконували, що ніколи не вживуть хімічної зброї проти своїх супротивників усередині країни, хоча попереджали, що не виключають цього в разі зовнішнього вторгнення.
XS
SM
MD
LG