Доступність посилання

ТОП новини

Коли кияни зможуть обрати свого мера?


Київ – Верховна Рада має почати свою роботу в середу з розгляду питання виборів у Києві. Про це напередодні заявив спікер парламенту Володимир Рибак. Тим часом майже півсотні депутатів просять Конституційний суд розтлумачити, коли ж насправді, відповідно до закону, повинні відбутися вибори в Києві. Опозиційні парламентарії пропонують призначити їх на 2 червня цього року. Опоненти влади також звинувачують регіоналів у намаганні знайти приводи для відтягнення столичних виборів на два з половиною роки. У Партії регіонів відкидають ці закиди.

48 депутатів Верховної Ради просять Конституційний суд розтлумачити порядок і строки чергових виборів місцевих рад, що стосується виборів у Києві. Народні обранці проситимуть суд розглянути це питання як невідкладне, пояснює депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.
Ми відкидаємо докір з боку опозиції про те, що ми не зацікавлені в легітимній владі в Києві
Володимир Олійник


«Ми не можемо сьогодні говорити про термін, доки не отримаємо висновок Конституційного суду і не зробимо ту роботу, яка потрібна для вдосконалення мінімум двох законів – це Закону «Про вибори» і Закону «Про столицю України». Ми відкидаємо докір з боку опозиції про те, що ми не зацікавлені в легітимній владі в Києві. Ми, навпаки, зацікавлені, щоб влада була легітимною, демократичною і відповідала всім європейським стандартам», – сказав Володимир Олійник.

За його словами, перед тим як проводити вибори в Києві, потрібно, по-перше, змінити законодавство, зокрема, Закон «Про вибори», бо там немає поняття районних рад. По-друге, каже парламентарій, варто визначитися, чи буде міський голова та голова держадміністрації єдиною особою, чи це будуть дві різні посади, як зараз. Такі зміни потрібно зробити в Законі «Про столицю». І по-третє, наполягає Володимир Олійник, треба з’ясувати: це будуть чергові чи позачергові вибори, щоб уникнути суперечностей з Конституцією. І це все робиться для того, щоб після виборів їх визнали легітимними, каже депутат-регіонал.

Партія регіонів хоче провести вибори в Києві у 2015 році?

Насправді Партія регіонів хоче провести вибори в Києві аж у 2015 році, а поданням до Конституційного суду про тлумачення строків робить все, щоб такі вибори не відбулися вже 2 червня цього року, каже депутат від «Батьківщини» Леонід Ємець.

Конституційний суд, як один із незалежних судів, уже має готове рішення, надане йому Банковою
Леонід Ємець

«Це вони роблять для того, щоб відтягнути це рішення і вже в нас є інформація, що Конституційний суд, як один із незалежних судів, уже має готове рішення, надане йому Банковою. Це рішення полягає в тому, що вибори до Київської міської ради і вибори київського мера відбудуться разом із усіма іншими виборами в останню неділю жовтня 2015 року. Згідно з законом, повноваження київської міської ради закінчуються 28 травня цього року, відповідно вибори мають бути проведені 2 червня, – говорить Леонід Ємець. – Щодо питання перевиборів міського голови, то його повноваження закінчилися вже майже рік тому, і питання вже перезріло».

Колишній мер Києва Леонід Черновецький формально подав у відставку 1 червня минулого року. А Олександр Попов є головою Київської міської державної адміністрації від 2010 року, після приходу до влади в Україні Віктора Януковича.

Проблема з визначенням дати місцевих виборів полягає в тому, що в змінах до Конституції, ухвалених позаторік, є норма про те, що чергові вибори проводяться по всій території України одночасно, а позачергові – на період до чергових. Проте у перехідних положеннях депутати забули прописати, як бути тим радам, де закінчуються повноваження швидше, ніж в інших. Відтак наразі стоїть питання, які ж мають бути вибори у Києві: чергові чи позачергові. У цьому дійсно є законодавча невизначеність. Проте, яку б дату виборів не призначили, вона в будь-якому випадку суперечитиме законам, констатує голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко і радить керуватися загальними принципами права.
З точки зору права ненормальна ситуація, коли повноваження якогось органу пролонгуються
Ігор Коліушко


«З точки зору права ненормальна ситуація, коли повноваження якогось органу пролонгуються. Вибори міського голови повинні вже давно бути оголошені, тут за всіма нормами законодавства є порушення законів у їх непризначенні. А щодо ради – на 2 червня цілком можна було б призначати», – заявив Ігор Коліушко.

Тим часом, за результатами останнього соціологічного опитування, проведеного групою «Рейтинг», Віталія Кличка (як кандидата у мери) в Києві підтримує майже третина виборців. На другому місці Олександр Попов, у нього на 10% менше потенційних голосів.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG