Доступність посилання

ТОП новини

2012-й став рекордним за кількістю протестів в Україні – дослідження


Минулого року був зафіксований абсолютний рекорд кількості протестів – понад 3,5 тисячі, майже половина з яких були присвячені соціально-економічним питанням. Про це йдеться в моніторингу протестної та репресивної активності в Україні за 2012 рік і початок 2013 року, проведеному Центром дослідження суспільства.

За дослідженням, порівняно з 2011 роком кількість протестів зросла на 60%.

«Піки протестної активності припали на липень і жовтень минулого року, однак і в інші місяці кількість протестів часто перевищувала найвищі піки за попередні роки. Навіть під час «Податкового майдану» і кампанії «чорнобильців» й «афганців» було зафіксовано менше протестів», – мовиться в дослідженні.

Експерти також відзначають, що на початку цього року протестна активність залишається відносно високою.

Водночас, за результатами моніторингу, зафіксоване зростання кількості протестів за участі винятково аполітичних неформальних ініціатив (з 32% до 35%). Абсолютна більшість соціально-економічних протестів (58%) відбулася без участі жодної партії, профспілки, громадської організації, непартійної політичної групи, наголошують у Центрі дослідження суспільства.

За повідомленням, у 2012 році зафіксоване зростання конфонронтаційних (18%) й особливо насильницьких (10%) протестних дій. Кожен десятий протест був насильницьким, йдеться в моніторингу. «Зростання насильства у 2012 році відбулося насамперед за рахунок незаконних дій груп найманців з метою тиску на політичних конкурентів напередодні парламентських виборів. Поки що воно не свідчить про перехід до насильства низових протестів неформальних ініціатив та громадських організацій. Абсолютна більшість (62%) насильницьких протестів стосувалася політичної боротьби», – мовиться в дослідженні.

Найчастішим об’єктом насильницьких протестів у 2012 році були політичні партії: 50% насильницьких дій були спрямовані саме проти них. Значно менша частка насильства припадає на правоохоронні органи: у 2012 році – лише 3%.

При цьому переважна більшість протестів лишаються конвенційними і мирними (72% у 2012 року), мовиться в моніторингу.

Центр дослідження суспільства проводить такий моніторинг починаючи з жовтня 2009 року.
XS
SM
MD
LG