Доступність посилання

ТОП новини

Авторів «антисемітської провокації в Києві треба шукати у владних кабінетах» – Стріха


Українському мистецтву не дають виконувати об’єднавчу функцію – Стріха
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Провокацією назвав обклеювання цитатами із «Гайдамаків» Тараса Шевченка єврейських пам’ятників у Києві відомий перекладач та письменник, колишній заступник міністра освіти і науки Максим Стріха.

На його думку, авторів цієї провокації варто шукати «не в опозиції, а у тих самих владних кабінетах».

«Я не є прибічником ВО «Свобода», але у мене немає підстав не довіряти її представникам, які відмежувалися від цієї акції. Адже це надто нагадує ті провокації, які тягнуться ще від кінця 80-х. Згадайте, коли організовувався Рух, одразу з’явилися якісь дикі чутки про єврейські погроми. І тоді так добре проявила себе українська й єврейська інтелігенція. Хочу згадати з величезним пієтетом Мойсея Фішбейна, який дуже багато зробив, щоб ці провокації припинилися. Маємо почерк тих самих провокаторів і шукати їх, я боюся, треба не в опозиції, а у владних кабінетах», – сказав Стріха в ефірі Радіо Свобода.

19 березня газета «Київ єврейський» повідомила, що «сьогодні пам’ятники єврейським діячам у центрі Києва і єврейський ресторан на Подолі обклеїли листівками з цитатами із поеми Тараса Шевченка «Гайдамаки». Газета вважає цю акцію антисемітською і повідомляє, що листівки підписані ВО «Свобода». «Кожний такий скандал завдає непоправної шкоди євреям України», – написала газета.

ВО «Свобода» назвало цю акцію провокацією.

Правоохоронні органи ведуть перевірку, повідомили Радіо Свобода в київській міліції.
XS
SM
MD
LG