Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні об’єднання журналістів застерегли від нової спроби криміналізувати наклеп


Міжнародна федерація журналістів і її регіональний підрозділ, Європейська федерація журналістів застерегли в середу від нових спроб знову запровадити кримінальну відповідальність за наклеп в Україні.

Як заявив президент Європейської федерації журналістів Арне Кеніґ, нині міжнародні організації, і журналістські, і такі, як Рада Європи чи Організація з безпеки і співпраці в Європі, намагаються покласти край кримінальному переслідуванню за наклеп у всій Європі. За його словами, кримінальне покарання за це не тільки непропорційне, а й перешкоджає охоті і здатності журналістів працювати ефективно.

А президент Міжнародної федерації журналістів Джим Бумела висловив слова підтримки українським журналістам у їхній боротьбі проти намагань відновити таку відповідальність в Україні. За його словами, будь-яка спроба запровадити кримінальну відповідальність за наклеп безпосередньо загрожує журналістам, які намагаються викривати хабарництво, корупцію і кумівство в Україні.

Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін у статті для газети «Закон і бізнес» днями вказав на доцільність, на його думку, знову запровадити в Україні кримінальну відповідальність за дифамацію – публічне поширення реальних або вигаданих відомостей, які принижують честь, гідність або ділову репутацію.

Парламент уже намагався знову криміналізувати наклеп: у вересні минулого року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про це. Після спротиву громадськості і старту акції «Захисти своє право знати. Скажи «ні» законові про наклеп» депутати скасували своє рішення.

Кримінальна відповідальність за наклеп в Україні була скасована із запровадженням нині чинного Кримінального кодексу, ухваленого 2001 року. До того був чинний попередній Кримінальний кодекс іще з радянських часів, який містив статтю про кримінальну відповідальність за наклеп.
XS
SM
MD
LG