Доступність посилання

ТОП новини

Сподіваюся на підписання Угоди про асоціацію з Україною – єврокомісар Фюле


Брюссель – Євросоюз все ще очікує вільнюського саміту «Східного партнерства» з надією на підписання на ньому Угоди про асоціацію з Україною, заявив у середу єврокомісар із питань політики сусідства та розширення Штефан Фюле. Водночас офіційний Київ повинен створити для цього належні умови, вирішивши у себе вдома проблеми вибіркового правосуддя та усунувши недоліки виборчого процесу – згідно із рекомендаціями ОБСЄ й Бюро демократичних інститутів із прав людини.

Єврокомісія щойно оприлюднила пакет звітів щодо прогресу реалізації європейської політики сусідства у минулому році. Україні вкотре рекомендують негайно владнати проблеми політично мотивованого судочинства й реформувати судову систему таким чином, щоб не було повторення таких порушень демократичних норм. Брюссель також закликає Київ «якнайшвидше виконати всі рішення Європейського суду з прав людини та рекомендації Ради Європи».

Виступаючи перед депутатами Європарламенту, єврокомісар із питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле зауважив, що Єврокомісії «вдалося завершити переговори щодо Угоди про асоціацію з Україною».

«Але до її підписання ми повинні ще побачити рішучі дії та відчутний прогрес у програмі реформ. Так само, Київ має розвіяти наші занепокоєння з приводу вибіркового правосуддя та виборчих недоліків», – додає він.

Експерти Єврокомісії переконані, що українці повинні переглянути закон про роботу прокуратури, Кримінальний кодекс, роль Вищої ради юстиції, закон про судоустрій, статус суддів, а також провести реформу правоохоронних органів. Все це має бути зроблене у тісній співпраці з Радою Європи та Венеціанською комісією, йдеться у звіті.

Надія вмирає останньою

Проте, попри критику української влади, що лунає з Брюсселя, єврокомісар Штефан Фюле все ще сподівається, що угода про політичну асоціацію та економічну інтеграцію Євросоюзу із Україною наприкінці року буде підписана.

«Я дуже сподіваюся, що будуть створені сприятливі умови, які дозволять нам підписати Угоду про асоціацію з Україною. Дуже сподіваюся, що для цього будуть створені належні умови», – наголосив єврокомісар.

Про особливі очікування від вільнюського саміту свідчить і те, що, за словами Штефана Фюле, там «вперше буде можливість не лише говорити, а й дещо зробити на ділі для трансформації та реформ країн пострадянського простору».

Поряд із цим, у Брюсселі констатують: в Україні недостатньо активно борються з конфліктами інтересів та корупцією, зокрема у судовій системі, та нарікають на те, що через це в державі погіршується бізнес-клімат.

Експерти Європейської комісії вважають, що Київ досягнув деяких результатів у наближенні безвізового режиму з ЄС. Водночас, вони закликають уряд України «докласти ще більших зусиль для виконання критеріїв, передбачених Планом дій для лібералізації візового режиму».

В той же час, у сьогоднішній доповіді представники Єврокомісії зазначають, що більшості основних рекомендацій, наданих Києву у попередньому звіті, у 2012 році Україна не виконала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG