Доступність посилання

ТОП новини

Хворих на туберкульоз поменшало, але більшає тих, кого важко лікувати


Київ – Епідемію туберкульозу в Україні вдалося стабілізувати, стверджують у Міністерстві охорони здоров’я. Проте почала зростати кількість хворих на мультирезистентний, тобто стійкий до ліків, туберкульоз. Минулого року вперше на цю недугу захворіло 6 тисяч людей.

На кожні 100 тисяч людей в Україні нараховується 68 хворих на туберкульоз. І хоч кількість випадків захворювання ще продовжує зростати, темпи зростання значно (на 20%) сповільнилися у порівнянні з «рекордним» 2005 роком.

Однак, проявилася інша проблема. З року в рік більшає кількість хворих, які мають мультирезистентну, тобто стійку до ліків, форму туберкульозу. Лише минулого року таку форму діагностували у 6 тисяч людей. Мультирезистентний туберкульоз лікується, але замість стандартних трьох місяців, хворий перебуває у стаціонарі понад півроку і на його лікування треба більше коштів та препаратів.

Чому хворих на «стійкий туберкульоз» більшає?

Однією із головних причин поширення цієї форми туберкульозу є недбале ставлення до лікування самого хворого, вважають у Державній службі з соціальних захворювань.

«Це пов’язано не лише з тим, що не вистачало препаратів, пацієнтам призначали неповну схему лікування, а також з тим, що хворі на туберкульоз не завжди дотримуються схем лікування, порушують режим і таким чином призводять до того, що появляються ті мікорезистентні бактерії туберкульозу. І третя причина – це будь-який антибіотик, коли його довго застосовувати, то до нього появляється стійкість», – наголошує голова Держслужби з соціальних захворювань Тетяна Александріна.

Натомість, менеджер громадського проекту захисту прав хворих на СНІД та туберкульоз Pereboi.net.ua Богдан Кіфоренко вважає, що причиною зростання кількості хворих на «медикаментозну резистентність» є проблема недофінансування протитуберкульозних препаратів.
Якщо перервати лікування туберкульозу, настає мультирезистентна форма
Богдан Кіфоренко

«Хворі на туберкульоз найчастіше звертаються до нас через відсутність препаратів, їх просто їм не видають. А коли нема таких препаратів, як ПАС 2-ї групи і в людини немає грошей, щоб купити ліки – це дуже погано. Адже якщо перервати лікування туберкульозу, настає мультирезистентна форма. Деякі люди та лікарі, до яких звертається наша організація, роблять все можливе і неможливе, але це просто не фінансується», – переконує Богдан Кіфоренко.

У 2012 році держава профінансувала на 84% виконання програми боротьби з туберкульозом

У МОЗ наголошують, що лікування усіх форм туберкульозу в Україні безкоштовне. А ефективність лікування залежить від того, як швидко буде виявлено захворювання та наскільки відповідально хворий ставитиметься до лікування.

Хворих можуть лікувати примусово за рішенням суду

Щоб контролювати процес поширення й лікування туберкульозу парламентом ухвалено зміни до закону «Про боротьбу з туберкульозом». Ці законодавчі нововведення дали можливість у разі потреби вдаватися до примусового лікування хворих на відкриту форму туберкульозу, а також створити електронний реєстр хворих.

На думку лікарів, реєстр дасть можливість відстежувати те, як і де лікується кожен хворий на туберкульоз, а відтак й ефективніше використовувати кошти. Крім того в Україні вже відкрито майже півсотні спеціалізованих палат для примусової госпіталізації інфекційно небезпечних осіб. Хворих туди поміщають лише за рішення суду.

«І тут свідомі наші громадянські дії теж мають значення, якщо ми знаємо, що в громаді є така людина, особливо в сільській місцевості, треба реагувати», – закликає людей заступник міністра Олександр Толстанов.

В Україні епідемію туберкульозу офіційно оголошено у 1995 році. Пік епідемії припав на 2005 рік.
XS
SM
MD
LG