Доступність посилання

ТОП новини

ООН погодилася на розслідування «хімічного нападу» в Сирії


Як стверджує влада Сирії, на цьому фото за 19 березня 2013 року, яке поширило державне агентство SANA, – один із потерпілих від хімічної зброї
Як стверджує влада Сирії, на цьому фото за 19 березня 2013 року, яке поширило державне агентство SANA, – один із потерпілих від хімічної зброї
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун повідомив сьогодні, що Організація Об’єднаних Націй вирішила провести розслідування заяв про напад із застосуванням хімічної зброї на півночі Сирії на прохання влади цієї країни.

Але, за його словами, для цього буде необхідна співпраця всіх сторін сирійського конфлікту, зокрема, можливість безперешкодного доступу до місць, пов’язаних із подією.

Він додав, що розслідування почнеться «якомога скоріше», але «цього не станеться вже завтра».

Учора уряд Сирії заявив, що звернувся до ООН із проханням розслідувати, як стверджує Дамаск, напад повстанців із застосуванням хімічної зброї біля міста Алеппо.

Раніше до незалежного розслідування заяв про напад хімічною зброєю закликало провідне об’єднання супротивників влади Сирії, Національна коаліція сирійських революційних і опозиційних сил.

Кілька міжнародних організацій, а також урядовці США чи Європейського Союзу, заявляють, що ніяких свідчень про використання хімічної зброї в Сирії будь-якою стороною немає. Росія, яка спершу повторила позицію Дамаска і звинуватила в такому нападі опозицію, врешті теж визнала, що доказів цього нападу немає.

У вівторок влада Сирії звинуватила збройну опозицію у використанні хімічної зброї для нападу біля міста Алеппо на півночі країни. Опозиція, зі свого боку, звинуватила в такому нападі урядові війська.

Сирія має, як вважають, найбільші на Близькому Сході запаси хімічної зброї. Провідні опозиційні сили Сирії виступають категорично проти вживання хімічної зброї. Так само і у владі Сирії переконували, що ніколи не вживуть хімічної зброї проти своїх супротивників усередині країни, хоча попереджали, що не виключають цього в разі зовнішнього вторгнення.
XS
SM
MD
LG