Доступність посилання

ТОП новини

Учені-україністи з України та діаспори зібрались у Празі


У столиці Чехії Празі в четвер відкрилась міжнародна наукова конференція, присвячена 90-літтю від народження видатного вченого-україніста Ореста Зілинського (1923–1976) та його внеску до вивчення української літератури, фольклору, культури України.

Учені з України, Чехії та Словаччини досліджують у Празі багатий науковий досвід Ореста Зілинського, а також його батька – відомого вченого-мовознавця Івана Зілинського (1879–1952) у вивченні української мови і літератури в діаспорі, в поширенні української культури в Європі. Саме Іванові та Оресту Зілинським належить велика заслуга в заснуванні україністики в Карловому університеті в Празі, традиція якої існує й нині.

Серед учасників конференції, зокрема, відомі українські вчені Микола Жулинський, Ростислав Радишевський, Алла Атаманенко, поет Іван Драч, чеські дослідники Їржі Вацек і Давід Свобода, історик Мирослав Сополига зі Словаччини та інші, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

У приміщенні Слов’янської бібліотеки, де відбувається конференція, відкрилась і виставка, присвячена пам’яті Ореста Зілинського. Серед експонатів – рукописи наукових праць, щоденники, фотографії, особисті речі Ореста Зілинського, які для виставки надав його син і онук Івана Зілинського Богдан Зілинський – історик-україніст, викладач Карлового університету у Празі.

Орест Зілинський народився в селі Красна в Польщі, навчався в Українській гімназії місті Ярослав (нині Польща), Українському Вільному університеті в Празі й Карловому університеті. Від початку в полі його наукових інтересів була українська література, а також українсько-чеські й українсько-словацькі літературні контакти.
XS
SM
MD
LG