Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада залишила Київ у «підвішеному» стані


Київ – Верховна Рада ухвалила за основу проект постанови щодо проведення виборів у Києві 2 червня. Остаточне ухвалення документа має відбутися наступного пленарного тижня, який починається 2 квітня, запевняють в опозиції. Водночас, у Партії регіонів не виключають такої можливості, але наголошують, що подальший розгляд постанови про вибори у Києві може відбутися лише після ухвалення Конституційним Судом рішення з цього питання.

Лише після двох перерв та чергової наради лідерів фракцій парламент ухвалив у першому читанні постанову про проведення виборів мера Києва та Київради. Також Верховна Рада ухвалила рішення скоротити термін підготовки цієї постанови до другого читання. За словами лідера «Батьківщини» Арсенія Яценюка, це дасть можливість розглянути документ наступного сесійного тижня. Утім, позафракційний депутат Сергій Міщенко запевняє, що був реалізований сценарій, на якому від початку наполягала Партія регіонів.
Класичний «договорняк» між владою і опозицією
Сергій Міщенко

«Класичний «договорняк» між владою і опозицією. Не вигідно на сьогоднішній день нікому проводити вибори у місті Києві, тому що знають: влада програє, а ми не можемо визначити єдиного опозиційного кандидата досі. Сьогодні влада може аплодувати і може відзначати перемогу. Чого хотіли, того і домоглися: 2015 рік і – до побачення», – заявляє Міщенко.

Правильне рішення може ухвалити лише Конституційний Суд – Єфремов

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов також відзначає, що регіонали наполягали саме на ухваленні постанови у першому читанні. Крім того, він вкотре наголошує, що правильне рішення стосовно проведення виборів у Києві може надати лише Конституційний Суд.

«Якби судді за прискореною процедурою розглянули це питання, а ми б за два тижні повернулися до ухвалення рішення у залі, ми б ухвалили правильне, юридично вивірене рішення, без влаштовування політичного шоу і демагогії навколо цього питання», – розповідає Єфремов.

Вибори в Києві таки мають відбутися – Тягнибок

У свою чергу лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок припускає, що Конституційний Суд України виноситиме такі рішення, які йому продиктує Партія регіонів.
Єфремов чітко задекларував: вони будуть чекати рішення Конституційного Суду
Олег Тягнибок

«Ми проголосували за основу і зазначили, що ми даємо двотижневий термін до того моменту, як ми будемо голосувати вже в цілому. Це голосування за основу зафіксувало, що вибори у місті Києві таки мають відбутися. Звісно, що втіха не є дуже великою, враховуючи, що пан Єфремов під час погоджувальної ради, а пізніше з трибуни парламенту, чітко задекларував: вони будуть чекати рішення Конституційного Суду», – вважає Тягнибок.

Водночас керівник фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк запевняє, що Адміністрація президента вже підготувала рішення Конституційного Суду про вибори в Києві.

Ми оголосимо кандидатуру на посаду мера Києва – Кличко

Утім, опозиція обіцяє таки назвати кандидатуру на посаду мера Києва, але лише після призначення дати виборів. Про це заявив голова фракції УДАР Віталій Кличко.

«Ми втрьох, коли буде призначена дата виборів, оголосимо кандидатуру на посаду мера міста Києва», – зауважив Кличко.

Також опозиціонери обіцяють назвати усіх кандидатів у депутати Київради по мажоритарних округах. Крім того, вони обіцяють одразу після перемоги на київських виборах оголосити недовіру голові Київської міської державної адміністрації Олександру Попову.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG