Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали втратили контроль над парламентом (огляд преси)


Київ – Після розблокування опозицією Верховної Ради стало зрозуміло, що у влади фактично відсутня парламентська більшість. Єдиний вихід для влади, як переконує тижневик «Коментарі», – це наведення дисципліни в депутатських лавах Партії регіонів за допомогою подальшого поширення «прецеденту Веревського», позбавленого судом депутатських повноважень. Однак його використовувати можна тільки щодо списочників, позбавлення мандата мажоритарників від Партії регіонів лише зменшить і так відсутні голоси. Стаття називається «Регіонали» втратили контроль».

Для того, щоб врятувати вітчизняних автовиробників, уряд вирішив потрясти українських автоаматорів і вирішив вести спецмито на популярні іномарки, пише тижневик «Кореспондент». В Кабміні розраховують на потужний економічний ефект. Перше – отримати додатковий дохід, який буде направлений на відновлення автозаводів. Друге – переключити увагу і гаманці українців на машини місцевої збірки. Третє – залучити світові автоконцерни до будівництва в країні своїх заводів. Однак, на думку експерта видання, щоб спонукати виробників перенести свої заводи в Україну, потрібна наявність щонайменше двох передумов. Це великий внутрішній попит і можливість продавати автомобілі на сусідні ринки. Якщо врахувати, що всі сусіди України вже по вуха в автопромі, залишається лише боротьба за внутрішній ринок. Але він надзвичайно малий.

В Україні жоден президент не був успішним, стверджує експерт «Газети по-українськи». Кравчук не добув кінця першої каденції. Кучма завершував правління на тлі внутрішньополітичного скандалу. Ющенко на останніх виборах набрав 5 відсотків. Політика чинного президента викликає суцільне невдоволення суспільства. Спільне у їхній неуспішності, на думку експерта, – анархічна українська політична культура. Видання цікавиться: а що, коли запросити когось з іноземців, які керували країнами і зараз вільні від таких обов’язків? У запрошеного президента нічого не вийде, переконаний експерт. Бо України як держави з єдиною стратегічною метою немає. Пострадянську лаву хаосу, консерватизм низів навряд чи зміг би побороти будь-який виходець із Європи. Стаття так і називається: «У запрошеного президента нічого не вийде».

Близько половини українців хочуть дивитися свої історичні фільми. Але їх досі немає. Чому? Роздуми про це публікує газета «День». Кіновиробникам не варто скиглити з приводу браку фінансування чи розглядати державну підтримку як панацею для кінематографа, вважають експерти. Роль держави повинна, передовсім, звестися до відновлення ринку кіноіндустрії. Для початку необхідно реанімувати кінотеатри в райцентрах і невеликих містах. Щойно почнуть працювати майданчики для трансляції – кіно з’явиться. Про це йдеться в матеріалі «Парадокс: попит – є, а кіно – не рентабельне».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG