Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві органи влади будуть вчити, як заробляти гроші самим


Київ – Президент України Віктор Янукович оголосив про початок в Україні нової реформи – місцевого самоврядування. Напередодні на засіданні Ради регіонів обговорювали «основні принципи» її реалізації. Але час втілення цієї реформи чиновники поки що точно не називають. А в опозиції звинувачують владу в балаканині, зі справами ніяк не пов’язаною.

Нинішня система місцевого самоврядування в Україні не лише стримує розвиток держави, а й не відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування та є перепоною на шляху інтеграції до європейського співтовариства, тому час для реформування настав, переконував президент Віктор Янукович. Крім того голова держави наголосив, що реформа системи самоврядування стосуватиметься кожної людини, кожного підприємства та кожного регіону. За дорученням президента було підготовлено проект концепції реформи самоврядування.

«Сьогодні настав час практичних дій для створення належних умов такої реформи. Необхідно припинити дублювання повноважень, функцій та завдань органів місцевого самоврядування різних рівнів. Реформування місцевого самоврядування має відбуватися на засадах децентралізації владних повноважень, консолідації ресурсного забезпечення та стратегічного планування розвитку територіальних громад. Я неодноразово наголошував на неприпустимості надмірного зосередження повноважень у центрі. На жаль, знову є тенденція до концентрації влади у міністерствах та відомствах і це створює нові перешкоди для ефективного управління», – наголосив Віктор Янукович.

Ми говоримо про додаткові стимули для наповнення місцевих бюджетів – Ставнійчук

Головним питанням у реформі самоврядування є не лише децентралізація влади, але й децентралізація фінансів, сказав Віктор Янукович. Він розпорядився комплексно задіяти всі можливості для наповнення місцевих бюджетів не коштом державної скарбниці. А для цього всім регіонам, сказав він, треба створити інвестиційні карти своїх територій, бо сьогодні в країні неефективно використовують джерела доходів регіонів, в тому числі землю, туристичну галузь та об’єкти комунального господарства.

У реформі не йдеться про додаткові повноваження керівників облдержадміністрацій чи додаткові податки, заспокоює радник президента України – керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марина Ставнійчук. Однак, каже вона, нині більше половини територіальних громад, а їх в Україні близько 12 тисяч, дотуються державною на 70%.

«Безумовно, механізм використання коштів державного бюджету залишається. Але ми сьогодні говоримо про додаткові стимули для наповнення, насамперед місцевих бюджетів. Мова йде про запровадження і податків, і зборів місцевого значення. Мова йде про створення і запровадження засад інвестиційних можливостей саме на рівні регіональної влади. На сьогоднішній день ми повинні навчити місцеву владу робити свою територію привабливою для інвестора», – зауважила Марина Ставнійчук.

Плюсом є те, додає радник Президента, що на впровадження цієї реформи не треба багато коштів. Хоча – скільки саме треба – пані Ставнійчук не уточнила. Проте наголосила, що Рада Європи підтримує Україну в цьому питанні. А низку заходів на шляху реформування самоврядування, каже вона, Україна має продемонструвати уже до листопада цього року, коли буде саміт Східного партнерств, на якому можуть підписати угоду про асоціацію.

Хтось каже: залишати гроші на місцях і роблять протилежні речі – Андрієвський

Реформа місцевого самоврядування однозначно повинна початися зі зміни законів, але зараз це лише слова, зауважує народний депутат від «Батьківщини», заступник голови профільного парламентського Комітету Дмитро Андрієвський.

«Згоден, що там, де це можливо, треба більше давати самостійності регіонам з точки зору заробітку грошей, наприклад,частину податку на прибуток підприємства. Такі законопроекти, до речі, є. Але я впевнений, що централізована влада сьогодні в цьому не зацікавлена. Я впевнений, що це тільки розмови, на превеликий жаль, поки що. 20 березня я був на засіданні бюджетного комітету, де Партія регіонів відхилила мій законопроект щодо повернення місту Києву 50% податку на доходи фізичних осіб. Це ті податки, які сплачують кияни, які зареєстровані в місті. Ми запропонували чіткий порядок. Нам не треба ніяких дотацій, поверніть гроші, які кияни заробили. Партія регіонів заблокувала це питання. Хтось каже про децентралізацію, щоб можна було залишати гроші на місцях, де їх заробляють і буквально в цей же день роблять діаметрально протилежні речі», – сказав Дмитро Андрієвський.

Можна запровадити сплату податків за місцем проживання – Лібанова

Ініціатори реформи самоврядування наголошують, що втілення її в життя може бути лише за підтримки суспільства, тому змушувати нікого не збираються. А підтримка населення місцевої влади невелика, констатує директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова.

«На вибори Президента явка – 70%, на вибори Верховної Ради – 60%, на вибори місцевої влади залежно від регіону від 30% до 50% – це ставлення населення до потенціалу місцевої влади», – каже Елла Лібанова.

При цьому соціолог запропонувала, щоб громадяни сплачували податки за місцем проживання людини, а не роботи. «Податки – це головне джерело місцевих бюджетів з доходів населення. Але вони сплачуються за місцем роботи, а люди мають отримувати послуги за місцем проживання. То якщо ми зможемо налагодити облік місця проживання за реєстрацією, йдеться не про повернення прописки, йдеться про те, щоб ми налагодили облік. Тоді можна було б запровадити сплату податків за місцем проживання, як це робиться в більшості розвинених країн, де є потужне місцеве самоврядування. Бо тоді гроші будуть надходити туди, де людина живе. Зараз Київ задихається від того, що в ньому живе більше людей, ніж ми рахуємо, а переважна більшість малих і навіть середніх міст реально обслуговує не ту чисельність населення, на яку, до речі, розраховані міжбюджетні відносини, які орієнтуються на чисельність і склад населення», – сказала Елла Лібанова.

До обговорення реформи самоврядування Президент запросив усіх охочих. Водночас пообіцяв узгодити реформу самоврядування з іншими реформами: зокрема, охорони здоров’я, податковою, муніципальною. Ці реформи, за словами Віктора Януковича, вже відбуваються.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG