Доступність посилання

ТОП новини

Президент Італії доручив формувати уряд відносному переможцеві виборів


П’єр Луїджі Берсані, архівне фото
П’єр Луїджі Берсані, архівне фото
Президент Італії Джорджо Наполітано доручив у п’ятницю формувати новий уряд країни лівоцентристському діячеві П’єрові Луїджі Берсані, коаліція якого здобула відносну більшість у парламентських виборах наприкінці минулого місяця, що не принесли чіткої перемоги нікому.

Як заявив президент, Берсані має найкращу можливість створити уряд за нинішніх «надзвичайно складних» обставин.

Ці обставини склалися в час, коли Італія, третя економіка в зоні обігу спільної валюти євро, переживає найтривалішу економічну рецесію за останні три десятиліття.

За результатами виборів лівоцентристська коаліція «Італія. Спільне добро» на чолі з Демократичною партією П’єра Луїджі Берсані отримала в нижній Палаті депутатів парламенту 345 місць із загалом 630. Цим вона завдячує італійському виборчому законодавству, яке додає місця в Палаті депутатів політичній силі, що набрала голосів більше від інших, так, щоб вона отримала відразу принаймні 55 відсотків мандатів.

Правоцентристська коаліція на чолі з партією «Народ свободи» Сільвіо Берлусконі прийшла другою і має в нижній палаті 125 місць.

При цьому перша з цих сил отримала 29,5 відсотків голосів виборців, а друга – 29,1 відсотка, тобто відстала лише на 0,4 відсотка.

Водночас у верхній палаті, Сенаті, лівоцентристи мають 123 мандати, а правоцентристи – 117 із загалом 315. У цій палаті більшості не має ніхто.

В Італії обидві палати парламенту мають майже однакові повноваження, і без більшості в обох ефективний уряд практично неможливий. Зокрема, для початку обидві палати мають більшістю голосів висловити урядові довіру.

До того ж Берсані вже виключав можливість коаліції з Берлусконі.

А лідер сили, яка прийшла на виборах третьою, переважно популістської партії «Рух п’яти зірок», комедійний актор і блогер Беппе Ґрілло заявляв, що ні за що не піде в коаліцію з будь-якою традиційною політичною силою. Його партія має в Палаті депутатів 109 місць, а в Сенаті 54.

Крім них, у парламенті представлена також центристська коаліція дотеперішнього прем’єр-міністра Маріо Монті, «З Монті за Італію», на чолі з його новоствореною перед виборами партією «Громадянський вибір», яка має в нижній палаті 47 депутатів, а у верхній 19.

Іще 4 мандати в Палаті депутатів і 2 в Сенаті здобули інші сили.
XS
SM
MD
LG