Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Кіпру ухвалив заходи для виходу з кризи


Черги до банкоматів у столиці Кіпру Нікосії, фото 21 березня 2013 року
Черги до банкоматів у столиці Кіпру Нікосії, фото 21 березня 2013 року
Парламент Кіпру ухвалив у п’ятницю закон про створення національного «фонду солідарності», що має стати одним із заходів на виконання вимог міжнародних позикодавців.

Крім того, пізно ввечері парламент схвалив також заходи, що мають на меті запобігти масовому відтокові грошей із банків країни.

Наразі чекає на розгляд іще одна пропозиція, про запровадження одноразового податку на значні банківські депозити, який може скласти до 15 відсотків. Конкретний відсоток і суми, яких він має стосуватися, ще остаточно не узгоджені.

Усі ці заходи мають на меті роздобути до бюджету 5 мільярдів 800 мільйонів євро. Тільки за умови досягнення цього Європейський Союз і Міжнародний валютний фонд погодилися надати Кіпрові фінансову допомогу в 10 мільярдів євро, без якої країні загрожує дефолт унаслідок глибокої боргової і бюджетної кризи.

Останній термін для цього – понеділок. По тому, як уже попередив Європейський центральний банк, він припинить надавати Кіпрові тимчасову підтримку, яка тим часом утримує країну від дефолту.
XS
SM
MD
LG