Доступність посилання

ТОП новини

Футбол: козаки Фоменка засмутили Польщу


Роман Зозуля забиває третій гол у ворота команди Польщі, Варшава, 22 березня 2013 року
Роман Зозуля забиває третій гол у ворота команди Польщі, Варшава, 22 березня 2013 року
Збірна України з футболу здобула свою першу перемогу у відбірному турнірі світової першості. У Варшаві підопічні Михайла Фоменка засмутили близько 60 тисяч уболівальників, що прийшли на Національний стадіон, який торік приймав перший поєдинок спільного українсько-польського чемпіонату Європи.

Украй невдалий початок відбірної кампанії не залишив «синьо-жовтим» жодного вибору — тільки перемога в кожному наступному матчі може зробити реальним здійснення мети.

Перед зустрічами з командами Польщі і Молдови головний тренер збірної України Михайло Фоменко був гранично відвертим.

«Нам залишається битися в цих двох матчах. Ми всі чудово розуміємо, яка ситуація склалася в турнірній таблиці. У команді теж не все гаразд — ми з поважних причин не можемо розраховувати на всіх найкращих», — нарікав тренер.

Найвагомішою вважалася втрата творчого півзахисника «Дніпра» Євгена Коноплянки. Гравець такого класу і справді міг би допомогти українцям у дуже важливому матчі, але Михайло Фоменко налаштував своїх підопічних так, що про цю втрату мало хто згадав.

Сім хвилин, які вирішили все

У матчі Польща — Україна не минуло і десяти хвилин, а на табло стадіону вже світилися невтішні для господарів цифри 0:2. Звісно, не в кожному поєдинку після двох ударів з-за меж штрафного майданчика у ворота влітають два м’ячі, але назвати голи Андрія Ярмоленка і Олега Гусєва нелогічними теж не можна.

Головний тренер польської збірної Вальдемар Форналік мав би підготувати своїх захисників до улюбленого маневру Ярмоленка, який відомий будь-якому вболівальнику, що подивився хоча б два-три матчі «Динамо» чи збірної. Мав би, але чомусь не підготував: Андрій увійшов до штрафного майданчика на його правому куті, різко змістився трохи назад у бік центру і красивим обвідним ударом змусив голкіпера Артура Бораца до безнадійного польоту — 0:1.

Минає ще п’ять хвилин, і результатом пресингу на половині поля суперника стає секундна дезорієнтація польських захисників, блискавичний пас Романа Зозулі на Гусєва — і безпорадний Боруц вдруге вийняв сферу, тепер уже з ближнього кута воріт.

Поляків вистачило на півгодини

Після цього господарі провели на полі найкращі півгодини цієї зустрічі. Від голу українців рятувала то мінімальна неточність польських футболістів у вирішальній стадії, то майстерна гра голкіпера Андрія П’ятова.

Але й він був безсилий на 18-й хвилині, коли Якуб Блащиковський точно прострілив на Лукаша Піщека, і захисник «червоно-білих» повернув інтригу до гри.

Боротьба В’ячеслава Шевчука (ліворуч) і Роберта Левандовського. В більшості моментів фортуна була на боці українців
Боротьба В’ячеслава Шевчука (ліворуч) і Роберта Левандовського. В більшості моментів фортуна була на боці українців


Зозуля кувала втретє

Та зрівняти рахунок поляки так і не змогли. Натомість українці наприкінці першого тайму встановили, як з’ясувалося згодом, остаточний результат гри — 3:1 на свою користь.

Гусєв навісив на Ярмоленка, той скинув м’яч на Зозулю, і Роман з близької відстані розстріляв ворота суперника. Боруц знову не зміг прикрити ближній кут своїх воріт.

По перерві небезпек не бракувало біля обох воріт, але забитих м’ячів більше не було.

На «синьо-жовтих» чекає Одеса

Перемога над поляками практично нічого не змінила для українців у боротьбі за перші два місця в групі Н, оскільки лідери чорногорці здобули непросту перемогу в Молдові (1:0), а англійці познущалися з команди Сан-Марино (8:0).

Після п’яти матчів збірна Чорногорії має 13 очок, англійці — 11. Українці і поляки, які провели на один поєдинок менше, тепер разом мають по п’ять пунктів.

Тому завдання команди Фоменка залишається незмінним — перемагати треба в кожній зустрічі. Першу із них у вівторок, 26 березня, прийматиме Одеса. У гості до українців до приморського міста завітають сусіди з Молдови. Перемога дасть можливість наблизитися до лідерів, оскільки Чорногорія і Англія зіграють між собою.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG