Доступність посилання

ТОП новини

«Київводоканал»: жовті плями на Дніпрі – це нормально


Результати досліджень проб води Дніпра з ділянки, де зафіксували жовті плями, а також шматки жовто-коричневого льоду підтвердили, що якісні показники річкової води і розтопленого льоду – майже ідентичні й перебувають у межах норм. Про це повідомляє «Київводоканал».

За даними компанії, жовто-коричневий лід – це шуга, яка утворюється щороку в період перед паводком. Кольоровість і каламутність річкової води в цей період збільшується, і вода набуває коричневого забарвлення, а відтак у мороз перетворюється на шматки льоду такого кольору.

У «Київводоканалі» пояснили, що цього року після танення й розлиття річок, що впадають у Дніпро вище за течією від Київського водосховища, сталося різке похолодання. Шуга, що з’явилася на поверхні річок, увібрала всю органіку з берегів і набула інтенсивного жовтого забарвлення.

Такого самого висновку дотримується Державне агентство водних ресурсів України, яке підтвердило висновки «Київводоканалу».

У повідомленні також наголошується, що загрози якості питної води, яку подають у централізовану мережу водопостачання, немає. Крім того, не підтвердилися припущення щодо того, що причиною появи жовтих плям на поверхні Дніпра можуть бути каналізаційні відходи.

Напередодні уздовж лівого берега Дніпра в районі Гідропарку і Русанівського каналу з’явилися жовті плями. Представники опозиції в Київраді припускали, що причиною цьому може бути витік каналізації або промисловий витік у Дніпро.

Прокуратура доручила Державній екологічній інспекції в Києві терміново провести перевірку й узяти проби для лабораторного дослідження води.
XS
SM
MD
LG