Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес-партнер Щербаня: вбивство замовили Кучма і Лазаренко


Бізнес-партнер Євгена Щербаня Юрій Дєдух заявляє, що вбивство бізнесмена і депутата замовили колишній президент Леонід Кучма й екс-прем’єр Павло Лазаренко. Про це він заявив в інтерв'ю Forbes.Ua.

«Це однозначно Леонід Кучма і Павло Лазаренко. Головна мета вбивства Жені – усунути його як політичного конкурента. Тому що Ліберальна партія України в той час займала дуже вагомі позиції. Як мінімум 60% народних депутатів тоді підтримували ліберальні ідеї, а бюджет країни, за великим рахунком, писався в кабінеті у Євгена Щербаня», – заявив він.

За словами Дєдуха, Щербань планував оголосити імпічмент Кучмі. «Коли ми з ним спілкувалися 2 листопада 1996 року по телефону, він сказав, що за ним іде полювання, коло звужується і ситуація дуже серйозна. Після чого сказав: «Дивись, щоб тебе десь не «представили». Він планував з Москви летіти в Київ. Я досі не можу зрозуміти, чому він полетів у Донецьк. Тому що по прильоту до Києва він планував зібрати в парламенті нараду й оголосити імпічмент Кучмі», – сказав Дєдух.

За його словами, питання про імпічмент Кучми в парламенті піднімалося три або чотири рази. «Кілька разів навіть проводився підрахунок голосів, але там щось не «зрослося». Люди досі бояться говорити про це», – каже бізнес-партнер Щербаня.

«Про плани Євгена оголосити імпічмент Кучмі знали багато. Про це точно знав Володимир Щербань, брати Клюєви, а сьогодні з цього хочуть зробити таємницю», – наголошує Дєдух.

На запитання, чи був у Щербаня конфлікт з Юлією Тимошенко, Дєдух заявив: «Євген був за національністю татарин, хоча і не мусульманин, тому на жінок у нього були східні погляди. Він з ними не воював, жінки створені для іншого. І з Тимошенко Євген не воював, і не ставився до неї як до людини, яка могла перешкодити йому в бізнесі», – сказав він. «Юлія Тимошенко була п’ятим елементом. Вона жодних рішень не ухвалювала і тільки виконувала волю двох вождів: Кучми і Лазаренка», – зауважив Дєдух.

На запитання, чи є в нього документи на підтвердження своїх слів, Дєдух сказав, що такі документи «точно є в правоохоронних органах». «У них є касети з голосовими записами і ще багато чого. У мене їх нема, тому що, як я казав, їх вкрали із сейфа в будинку у Флориді», – сказав Дєдух.

Він також заявив, що готовий давати свідчення в суді.

Генеральна прокуратура підозрює екс-прем’єрів Юлію Тимошенко і Павла Лазаренка в організації вбивства Щербаня в 1996 році. Тимошенко і Лазаренко всі звинувачення відкидають.
XS
SM
MD
LG