Доступність посилання

ТОП новини

Лідери Об’єднаної опозиції України бояться все більшої популярності Кличка (європейська преса)


Прага – Низка аналітиків і в Україні, і в Європі висловлюються на сторінках газет про «великі шанси лідера української партії УДАР Віталія Кличка стати кандидатом на посаду президента на виборах 2015 року». Оглядачі також зауважують, що лідери Об’єднаної опозиції прагнуть «зменшити шанси Кличка на балотування в 2015 році», тому вони, не питаючи лідера УДАРу, висунули його кандидатуру на вибори мера Києва. Тим часом експерти знову аналізують можливості об’єднання української та російської вищих футбольних ліг, і йдеться, в першу чергу, про занадто привабливі фінансові пропозиції з боку ініціатора створення ліги СНД – російського «Газпрому».

Оглядач польської Rzeczpospolita Тетяна Серветник аналізує політичну дилему, яка постала перед лідером партії УДАР Віталієм Кличком. Проблема полягає в тому, що лідери Об’єднаної опозиції, не питаючи самого Віталія Кличка, висунули його кандидатуру на мера столиці України, вибори якого можуть відбутися вже цього літа. Але, як вважає експерт із Варшави, вибори мера Києва, які Кличко вже двічі програвав, «можуть або полегшити, або ж погіршити його політичні наміри на президентських виборах 2015 року». Автор матеріалу цитує аналітиків, які вважають, що шанси Кличка на балотування в 2015 році можуть бути найвищі серед нинішніх лідерів опозиції на свободі, бо навряд чи один із головних політичних супротивників нинішнього глави держави – Юлія Тимошенко – вийде на свободу до 2015 року. Однак, як зауважують деякі фахівці, нинішні лідери опозиції хочуть позбутися конкурента в особі Кличка на президентських виборах 2015 року, коли той погодиться балотуватися на мера і програє втретє, або ж застрягне у комунальних проблемах столиці. Євродепутат із Польщі Павел Залевський переконаний, що Віталій Кличко має «дуже великі шанси стати серйозним кандидатом на виборах 2015 року». Тетяна Серветник також зауважує, що «лідери української опозиції бояться дедалі більшої популярності Кличка, і його щораз більше знають на Заході та бачать у ньому європейські переконання та його значні шанси серед російськомовної частини електорату в Україні, який був завжди базою Партії регіонів і президента Януковича». Тут також відзначено виважену позицію Кличка в нинішньому парламенті, що теж додає йому популярності.

Російська «Независимая газета» також називає Віталія Кличка одним із найбільш популярних політиків нинішньої української опозиції, шанси якого на виборах 2015 року усе зростають. Газета також наголошує, що кожен із опозиційних лідерів – Кличко, Яценюк і Тягнибок – «готові поборотися за право називатися лідером Об’єднаної опозиції і довести, що саме його кандидатура гідна на висування кандидатом на президента від опозиції у 2015 році». Наступний етап акції опозиції «Вставай, Україно!» в регіонах і наступний тиждень у Верховній Раді, де розглядатиметься передвиборча пропозиція Кличка – закон про імпічмент президента та питання відставки уряду Азарова – можуть, як кажуть експерти, ще чіткіше визначити найбільш популярного лідера опозиції та дати відповідь на запитання: хто може стати єдиним кандидатом від трьох опозиційних сил на виборах 2015 року.

Лондонська Financial Times публікує матеріал своїх експертів з приводу реальності перспектив об’єднання вищих футбольних ліг Росії та України в одну. Особливо привабливою для багатьох російських і українських футбольних клубів стала пропозиція російського «Газпрому» про надання спонсорської підтримки у сотні мільйонів доларів новому об’єднаному футбольному чемпіонатові. Газета також зауважує, що категорично проти такого чемпіонату виступає президент ФІФА Зепп Блаттер, а УЄФА з Мішелем Платіні поки що відмовчується, бо дістала спонсорську підтримку від «Газпрому» в сумі 5 мільярдів доларів. Деякі керівники російських клубів однозначно виступають за такий об’єднаний чемпіонат, але представники української вищої ліги значно обережніші в оцінках його перспектив. Представники Ріната Ахметова, президента донецького «Шахтаря», вважають, що тут варто ще врахувати, щоб такий чемпіонат був вигідний всьому українському футболу, а не лише кільком провідним клубам. Президент полтавської «Ворскли», мільярдер Костянтин Жеваго також вважає, що процес створення такої ліги складний і його не можна вирішувати одним кроком. Хоча є низка експертів, які бачать за цим проектом політичні складові та загрозу незалежності України як держави.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG