Доступність посилання

ТОП новини

Як кияни рятували місто від природної стихії


Київ – Нині у Києві чи не найпопулярнішим інтернет-ресурсом став сайт «Допомога Києву», який виконує роль громадського антикризового центру та оперативної служби оповіщення. Сайт щогодини переглядають сотні людей: когось цікавить оперативна інформація про те, як долають снігову стихію, хтось знаходить адресу, щоб допомогти киянам, які опинились у скруті через негоду. Перші волонтери вийшли або виїхали на київські вулиці ще в суботу.

Порятунок породіллі на житомирській трасі, розвезення на власних позашляховиках киян, які у хуртовину не могли дістатись додому громадським транспортом, безкоштовна роздача їжі й гарячих напоїв рятувальникам і працівникам комунальних служб, тощо. Це лише кілька прикладів роботи київських волонтерів.

Вони знаходять одне одного в соціальних мережах, на сайті «Допомога Києву», там же обирають найбільш прийнятні точки або маршрути, де людям потрібна допомога. Люди стають волонтерами через внутрішні переконання, активну громадянську позицію та внаслідок бездіяльності місцевої влади, розповів у розмові з Радіо Свобода киянин Андрій Медведько.

Він одним із перших озвався на заклики у соціальних мережах і з суботи їздить по Києву, шукає місця, де потрібна допомога, й інформує про них інших.
У нас був інцидент, коли жінка народила дитину. Просто як в кіно
Андрій Медведько

«З друзями ми просто виходили на вулиці і розчищали їх. Люди схвально ставились, дехто приєднувався, а були ті, хто запрошував нас попоїсти і випити чаю. Пізніше ми поїхали за Київ, було повідомлення про проблеми на в’їзді до міста з житомирської траси. Там у нас був інцидент, коли жінка народила дитину. Просто як у кіно, – каже Медведько.

Киянин Георгій розповів, як на своєму квадроциклі («багі») рятував породіллю, яка їхала у міжміському автобусі. Автобус застряг у кучугурах за кілька десятків кілометрів від Києва на житомирській трасі.

«Приїхавши на 26-й кілометр траси, я зрозумів, що не маю жодних координат цієї жінки! Тож я почав бігати по автобусах, по машинах, кричати і питати, чи хтось у них народжує. Аж нарешті вибіг чоловік або хлопець цієї дівчини, з іншими пасажирами вчотирьох її винесли і до мого «багі» поклали. Ми вирушили у дорогу, при цьому до 20-го кілометра їхали по кювету, тому що всюди по трасі стояли машини», – розповів Георгій. – Потім уже по нормальній дорозі ми довезли жінку та її чоловіка до станції метро «Житомирська», там нас зустріла швидка допомога. Ми передали наших «пацієнтів» медикам», – розповів Георгій.

Волонтери також врятували... двох жирафів, які мерзли у трейлері на Житомирській трасі. Чеські бізнесмени везли жирафів до Бердянська, а натомість тварини опинились у Києві.
Тепер двійко жирафів у безпеці
Андрій Медведько

«Ми навіть телефонували рятувальникам та до державної автоінспекції, щоб їх по зустрічній смузі до Києва доставити. Тепер двійко жирафів у безпеці», – каже Медведько.

За його словами, досі у Києві працюють кілька груп добровольців, які допомагають комунальникам і рятувальникам розчищати місто від заметів.



Лікарні потребують допомоги

Кілька десятків добровільних загонів від суботи і донині розчищають під’їзди до київських лікарень. Як розповідає волонтерка Онисія Горай, більшість міських лікарень і поліклінік у вихідні дні опинились не готовими «до атаки» стихії.
Швидка допомога не може заїхати, люди (і працівники, і хворі) не можуть зайти до лікарень
Онисія Горай

«Довкола лікарень ситуація критична. Швидка допомога не може заїхати, люди (і працівники, і хворі) не можуть зайти до лікарень! Не можуть під’їхати машини, які привозять ліки і кисень для операцій. У цій ситуації засипаний снігом під’їзд – не просто незручності, коли ходити чи їздити важко. Насправді, це може коштувати життя», – пояснила Горай у розмові з Радіо Свобода.

Люди вулиць і пасажири замерзають просто неба

На вулицях Києва під снігом, у холоді опинились сотні безхатченків. Їм не було куди сховатись від снігу, вони ризикують життями, перебуваючи просто неба.

Киянин Юрій Ліфансе із благодійної спільноти Святого Егідія у ці дні надає допомогу людям, які змушені жити на вулиці.
У ці дні дуже важливі теплі речі, тепла їжа. А найголовніше – небайдужість людей до проблем безхатченків
Юрій Лиханцев

«Зараз для бездомних великою проблемою є те, що вони перевдягнулись на весну, тобто, залишились без теплих речей. Тож у ці дні дуже важливі теплі речі, тепла їжа. А найголовніше – небайдужість людей до проблем безхатченків», – каже волонтер.

Найбільш гостро відсутність автотранспорту та перебої з хлібом відчули мешканці населених пунктів навколо Києва. Але волонтери відреагували доволі швидко, забезпечивши водіїв і пасажирів застряглого транспорту гарячими напоями і бутербродами, розповіла Радіо Свобода журналістка Наталя Позняк-Хоменко.
Ми зробили термоси з чаєм і винесли водію бородянської маршрутки, яка годин 5 стояла, не мала змоги просунутись
Наталя Позняк-Хоменко

«Я проживаю у селищі Мостище, це невеликий відрізок дороги між Бучею і Києвом, який був заблокований снігом й абсолютною відсутністю будь-якої техніки. Машини стояли суцільним потоком. Ми зробили термоси з чаєм і винесли водію бородянської маршрутки, яка застрягла у снігу біля нас і годин 5 стояла, не мала змоги просунутись», – розповіла Позняк-Хоменко.

Подібних історій можна переповісти чимало, як і дискусій щодо того, чи варто киянам добровільно займатися працею, яку за їхні податки мають виконувати комунальні служби міста. Ці дискусії точаться у соціальних мережах, на сторінках інформаційних сайтів, серед блогерів.

Більшість вважає, що активна соціальна позиція київських мешканців заслуговує на повагу. Щодо влади, то, як зауважив у своєму блозі журналіст Андрій Капустін, який досліджує корупцію київської влади, у ці дні вона продемонструвала бездіяльність і капітулювала перед стихією, залишивши напризволяще столицю держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG