Доступність посилання

ТОП новини

Українців із «Національного альянсу» депортують із Білорусі


Пікет біля посольства Білорусі в Києві, 25 березня 2013 року
Пікет біля посольства Білорусі в Києві, 25 березня 2013 року
Мінськ – У понеділок у столиці Білорусі засудили трьох активістів Всеукраїнської молодіжної організації «Національний альянс», які брали участь у недільній демонстрації на честь 95-ї річниці проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки. Активісти не визнали себе винними, але були покарані мінімальними термінами ув’язнення на 24 години, які вони вже відбули. А завтра розглядатимуть питання про депортацію українських активістів із Білорусі.

Мешканці Луцька Юлія Грищук, Назар Зеліновський та Юлія Сливінська взяли учать у демонстрації білоруської опозиції, яка була дозволена з боку мінської влади і пройшла виключно мирно. Активісти «Національного альянсу» відрізнялися від сотень інших молодих учасників маніфестації лише тим, що несли на плечах українські національні прапори.

Коли всі розходилися, на зупинці тролейбуса до українців підійшли співробітники міліції у цивільному одязі та наказали піти з ними. Українці погодилися і поїхали до відділку. Але там на них чомусь склали протоколи за статтею адміністративного кодексу про непокору представникам влади.

Одна з затриманих, Юлія Грищук, називає це звинувачення фальшивим. «Нас попросили, сказали в режимі погрози: «Пройдіть з нами, а то буде гірше». Ми, звичайно, підкорилися. Судили нас за те, що ми приїхали і брали участь у мирній акції, яка не несла якоїсь загрози – це абсурд», – зазначає вона.

Всі затримані українці провели ніч у сумнозвісній мінській адміністративній тюрмі «На Окрестіна», де побували майже всі представники білоруської опозиції. У понеділок у суді Совєтського району Мінська вони не визнали себе винними, але були покарані: 17-річний Назар Зеліновський отримав попередження, Юлія Грищук та Юлія Сливінська – покарані по одній добі арешту, яку вони вже відбули. Формально вони вже всі вільні. Але тільки до вівторка, тому що їхні документи передали до міграційної служби МВС.

«У нас завтра буде розгляд справи про депортацію. Скоріш за все, кажуть, нас депортують із забороною в’їзду до Білорусі. Я не знаю, на який термін. Кажуть, що від одного року до десяти», – зауважила дівчина.
Тут досі ще совок, страшний совок. Це дуже обурює, і це дуже шкода
Юлія Грищук

«Я дуже приязно ставлюся до такої нації, як білоруси. Єдине, що я тут побачила, що тут досі ще совок, страшний совок. Це дуже обурює, і це дуже шкода», – поділилася з Радіо Свобода своїми загальними враженнями від відвідування Білорусі Юлія Грищук.

Це не перший випадок арештів та депортацій українських активістів

У неділю увечері у відділку міліції та в понеділок у суді активістів «Національного альянсу» супроводжував український консул, повідомив представник посольства України в Мінську Олексій Ємельяненко.

«Громадян України відпускають без штрафів, але буде депортація з Білорусі, і вона має відбутися завтра. Сьогодні ж їх звільнили з-під варти, і зараз консул буде шукати, де їх розмістити, а завтра відвезе на вокзал та відправить до України», – сказав Олексій Ємельяненко.

Він як дипломат не захотів коментувати питання про порушення прав українських громадян у Мінську під час арешту та суду.

Білоруські правозахисники з цього приводу нагадують, що це не перший випадок арештів та депортацій українських активістів, які приїздили до Білорусі підтримати місцеву опозицію. Білоруська влада тут діє твердо, щоб обмежити таку активність ззовні. Тому й не випадково, що з восьми арештованих учасників мирної маніфестації троє були з України.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG