Доступність посилання

ТОП новини

США і Афганістан залагодили напружені відносини


Джон Керрі (л) і Хамід Карзай (п) на зустрічі в Кабулі, 25 березня 2013 року
Джон Керрі (л) і Хамід Карзай (п) на зустрічі в Кабулі, 25 березня 2013 року
Президент Афганістану Хамід Карзай і державний секретар США Джон Керрі після зустрічі в Кабулі заявили в понеділок, що напруженість у відносинах їхніх країн подолана.

Зокрема, Керрі заявив, що обидві сторони тепер мають однакові погляди на мирні переговори з противладним афганським ісламістським рухом «Талібан». За словами Керрі, він упевнений, що Карзай тепер уже не вірить у твердження, ніби США мають стосовно талібів інші інтереси, ніж посадити їх за стіл переговорів.

Карзай, зі свого боку, сказав, що остаточна передача під контроль його країни американської військової в’язниці в Баграмі, яка відбулася в понеділок, ознаменувала «добрий день».

Те, що США донині контролювали частину цієї в’язниці, було останнім часом одним із подразників у відносинах двох країн, бо Афганістан почувався утисненим у своєму суверенітеті.

Крім того, ще одним моментом погіршених відносин останнього часу стали заяви Карзая, ніби США поза спиною його влади домовляються з талібами про те, щоб якнайдовше послаблювати цю владу; ці слова розлютили урядовців у Вашингтоні.
XS
SM
MD
LG