Доступність посилання

ТОП новини

У Кіпрі запровадили обмеження на відтік коштів із банків


Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс (с) після завершення нічних переговорів у Брюсселі, 25 березня 2013 року
Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс (с) після завершення нічних переговорів у Брюсселі, 25 березня 2013 року
Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс заявив у понеділок, що центральний банк країни запровадив тимчасові обмеження на зняття коштів із рахунків у кіпрських банках, щоб відвернути масовий відтік коштів із них.

За його словами, заходи діятимуть від часу, коли банки після тривалого зупинення роботи знову відкриються наступними днями, і доки «ситуація не заспокоїться».

Як повідомив Центральний банк Кіпру, два найбільші комерційні банки країни, Банк Кіпру і Народний банк («Лаїкі банк»), які опинилися в центрі програми виконання вимог міжнародних позикодавців для надання країні допомоги, не працюватимуть до середи включно, інші мають відкритися в вівторок. Усі вони були закриті з кінця позаминулого тижня, коли почалися переговори про ці вимоги й коли пролунали пропозиції вилучити необхідні за цими вимогами кошти саме з банківської системи Кіпру.

За умовами надання Кіпрові міжнародної фінансової допомоги для порятунку від дефолту, досягненими в ніч на понеділок, другий найбільший серед комерційних банків країни, Народний банк («Лаїкі банк»), ліквідовується, депозити в ньому на суму до 100 тисяч євро будуть переведені в найбільший, Банк Кіпру. При цьому депозити на суму понад 100 тисяч євро в обох цих банках заморожуються, і кошти з них підуть на виплату боргів Народного банку і на реструктуризацію Банку Кіпру. Власники облігацій Народного банку втратять усі свої кошти, власники облігацій Банку Кіпру на суми понад 100 тисяч євро втратять частину.

За оцінками, ці кроки мають принести в бюджет Кіпру близько 4 мільярдів 200 мільйонів євро, а великі інвестори втратять від 30 до 40 відсотків своїх коштів.

Загалом Кіпр цим та іншими заходами, ухваленими раніше, має заощадити 5 мільярдів 800 мільйонів євро. Таким чином він має виконати вимогу міжнародних позикодавців, Європейського Союзу, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду, щоб отримати від них допомогу у 10 мільярдів євро. Ця допомога має втримати Кіпр від дефолту.

Термін, у який Кіпр мав узгодити заходи наповнення бюджету, збігав якраз у понеділок.
XS
SM
MD
LG