Доступність посилання

ТОП новини

У столиці вручили «Київську пектораль»


«Золота пектораль-2012»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Золота пектораль-2012»

Київ – У столиці визначили переможців «Київської пекторалі» за підсумками 2012 року. У 14 номінаціях представлено 8 театральних прем’єр. І найкращою драматичною виставою визнали виставу «Опискин. Фома!» Театру драми і комедії на Лівому березі.

Це вже 21-а церемонія вручення «Київської пекторалі», і традиційно вона приурочена до Міжнародного дня театру. Нагороді час еволюціонувати, впевнений народний депутат Олександр Бригинець.
Треба дотиснути, щоб ця премія стала загальнодержавною
Олександр Бригинець

«Думаю, що нам всім треба дотиснути, щоб ця премія стала загальнодержавною. Скільки можна? Двадцять перший раз вона київська, повинна стати все-таки і загальнонаціональною. Чого і побажаємо нашій премії», – зазначив Бригинець.

Перемога «малих театрів»

Актриса Лариса Паріс отримала нагороду «За найкращу жіночу роль» у спектаклі «Эллины, этюды к трагедии «Аякс», режисером якої є також вона. Студія «Паріс» – невеликий незалежний театр, який має приміщення в одній із промислових зон Києва. Саме тому, за словами лауреатки, їй досі не віриться, що вона стала переможницею.
У нас зовсім маленьке приміщення. Але ми там робимо те, що хочемо
Лариса Паріс

«Для мене Пектораль надзвичайно важлива, бо ми займаємося незалежним театром. Ми розуміємо театр як наше життя. Державі дуже тяжко зараз, і тому чекати чогось – можна не дожити. Тому треба робити щось самому. І ми це так і робимо. Але, звичайно, коли тут, на великій сцені стоїш, це зовсім інше відчуття – адже у нас зовсім маленьке приміщення. Але ми там робимо те, що хочемо», – розповіла актриса.

Так само не має повноцінного приміщення і театр «Відкритий погляд», який вже другий рік поспіль отримує Пектораль. Про це в коментарі Радіо Свобода розповів переможець у номінації «За найкращий акторський дебют» (роль Саша-Коля, вистава «Найлегший спосіб кинути курити», Спільний проект Центру імені Леся Курбаса та театру «Відкритий погляд») Антон Соловей.
У нас нема ні приміщення, ні фінансування, і ми примудряємося вже другий рік отримати Пектораль
Антон Соловей

«Минулого року Стас Жирков отримав Пектораль за спектакль «Наташина мечта» (за найкращий режисерський дебют» – ред.) У нас нема ні приміщення, ні фінансування, і ми примудряємося вже другий рік отримати Пектораль. Хотіли б, щоб Міністерство культури звернуло на нас увагу і якось посприяло. А спектакль мій про чоловіка, який вирішив піти на цей крок –­­­­ кинути курити, і що його чекає попереду – після того, як він кине», – сказав дебютант.

Сучасне мистецтво на великих сценах

Найкращою музичною виставою стало «Перехрестя» (Національна опера і «Київ-модерн-балет»). За словами її постановника й автора Раду Поклітару, «Перехрестя» з’явилося на сцені Опери лише завдяки ентузіастам.
Дякую за те, що є люди, які вірять, що сучасний танець, сучасне мистецтво має право існувати на великих сценах!

«Це один із тих рідких прикладів (sorry, якщо зараз комусь зроблю неприємно), коли Міністерство культури, а саме Михайло Кулиняк проніс цей проект на свої плечах. Це мій перший проект, який я зробив за допомогою Міністерства. Дякую за те, що є люди, які вірять, що сучасний танець, сучасне мистецтво має право існувати на великих сценах!» – зазначив Поклітару.

Пектораль за найкращу чоловічу роль отримав Володимир Кузнєцов за роль Лемареса у «Листі Богу» в Театрі на Подолі. Водночас у номінації «За найкращий режисерський дебют» достатньої кількості голосів членів журі не набрала жодна вистава.

Переможців визначала група експертів: театрознавці, музикознавці, мистецтвознавці та журналісти. Також цього року Департамент культури ініціював експеримент: долучити до складу журі майбутніх театральних критиків – студентів Київського національного університету театру кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG