Доступність посилання

ТОП новини

Донецькому обласному художньому музею бракує місця


Донецьк – Донецькому обласному художньому музеєві бракує місця. Не лише твори мистецтва нема де зберігати, не вистачає й офісних приміщень. І поки обласна рада, якій підпорядковується музей, шукає гроші на побудову нового приміщення, місто, якому належить будівля, віддало в оренду одну із зал приватній структурі.

Директор музею Галина Чумак, розмовляючи з донецьким блогером Денисом Казанським, заявила: «Забрали, тому що це не моя власність. Місто». Прокоментувати ситуацію Радіо Свобода Галина Чумак відмовилася, заявивши, що блогер її слова «перекрутив».

Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко, у свою чергу, запевнив, що з усіх питань музею треба звертатися до обласної ради, якій він підпорядковується.

«Художній музей є підрозділом області. Директор сказав: з’ясовуйте у директора. Ми свої відкриваємо. У нас працює комунальна арт-галерея, там іде бурхливе життя», – запевнив мер.

Уже кілька років ведуть розмови про те, що обласний художній музей, розташований нині в самому центрі міста, перенесуть. Оголосили навіть конкурс на найкращий проект нової будівлі для музею. Переможців визначили й навіть знайшли місце, однак справа з мертвої точки не зрушила. Причина – немає грошей.

Чи отримає музей нову будівлю?

Заступник голови обласної ради Олександр Кравцов переконаний, що поспішати в цій справі не потрібно, адже будівля має бути «на сторіччя». Він підтвердив, що місця персоналові та фондам музею бракує. Музей орендує площу в півтори тисячі квадратних метрів у міста, а необхідно мати 4 тисячі квадратів. Чому в музею відібрали одну з зал і кому вона віддана в оренду, Кравцов не знає й порадив звертатися до міської влади.

У той же час нової будівлі найближчим часом музей навряд чи дочекається.

«Немає досі визначеності в місці його розміщення. Тут у нас розходяться точки зору із містом. Місто нам пропонує одне місце, ми не зовсім тут згодні. По-перше, не зовсім центр, по-друге, хочеться, щоб він був розташований у місці зі зручною транспортною розв’язкою. Вартість, яка вималювалася, наближається до 50 мільйонів доларів. Звісно, для обласного бюджету це завелика вартість. Ми не маємо можливості», – сказав Олександр Кравцов.

Однак і зацікавити приватних інвесторів проектом музею вкрай важко, адже це неприбуткова організація. Що стосується грошей з бюджету, то найближчим часом не варто очікувати великих грошових вливань у культуру Донеччини.

Кравцов додав, що за ініціативи працівників музею заклад працює над тим, щоб його визнали національним на державному рівні. Можливо, це приверне до нього увагу. А поки велика кількість фондів музею, які нема де виставляти, продовжить збирати пил у сховищах.

Видання «Фокус», складаючи рейтинг 20 найбільш культурних міст України, дало Донецьку 18-у сходинку через те, що, в місті лише два музеї.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG