Доступність посилання

ТОП новини

Рибачук: Петро Ющенко збирався до Березовського на Близький Схід


Олег Рибачук
Олег Рибачук
Брат президента Віктора Ющенка планував поїхати на переговори до російського олігарха Бориса Березовського на Близький Схід. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив Олег Рибачук, екс-голова Секретаріату президента Віктора Ющенка.

«Коли я був головою Секретаріату президента, мені «випадково» доповіли наші спецслужби, що брат президента збирається на Близький Схід на переговори з Березовським. Це в мене викликало, м’яко кажучи, здивування. Я доповів про це президенту. Він був дуже незадоволений. Перше його питання – звідки я дізнався. І якщо я знаю, значить, дізнаються і в світі… По-моєму, тоді Петро Андрійович не поїхав. Але те, що такі спроби були і такі контакти, про це я можу свідчити цілком відповідально», – сказав Рибачук.

Крім того, він розповів, як, перебуваючи з Віктором Ющенком у Канаді, отримав телефонний дзвінок. «Дзвонив пан Єльяшкевич, який сказав, що він з разом із майором Мельниченком перебуває у Вашингтоні, і просив, щоб я сам або з Віктором Ющенком до них під’їхав. Я відмовився, і вони мені сказали, що Борис Березовський готовий надати 100 мільйонів доларів. Для цього мені треба просто приїхати в Лондон», – заявив Рибачук.

За словами колишнього віце-прем’єра, він відмовився це робити, хоча пізніше отримував ще дзвінки з пропозицією здійснити цей візит. «Але я знаю, що, зокрема, Давид Жванія пізніше з’їздив до Лондона і ця зустріч, ймовірно, відбулася, про що говорив і сам Березовський, і преса», – каже Рибачук.

Водночас, за його словами, грошей Березовського не було потрібно на проведення Помаранчевої революції. «Без сумніву. Жодної потреби в цих коштах не було. Взагалі, коли збираються кошти на наші українські вибори, то безпосередньо на вибори йдуть якісь жалюгідні відсотки. У той момент вже практично ситуація була виграна. Вже тоді було зрозуміло, що Віктора Ющенка не зупинити», – сказав Рибачук.

67-річного Бориса Березовського, який був послідовним критиком президента Росії Володимира Путіна, знайшли мертвим у суботу в його будинку в Аскоті неподалік Лондона.

Британська поліція заявляє: розтин тіла Березовського вказує, що його смерть схожа на повішення. За даними правоохоронців, «не знайдено нічого, що б вказувало на сліди насильницької боротьби». Водночас поліція ще не зробила однозначного висновку, що Березовський сам вкоротив собі віку.
XS
SM
MD
LG