Доступність посилання

ТОП новини

Клімат стає екстремальнішим – учені


Антон Родрігез
Антон Родрігез
Донецьк – У Донецьку, на базі національного технічного університету, вже кілька років працює комп’ютерна система з відстеження кліматичних змін. У рамках цього українсько-американського проекту обробляються та аналізуються дані, що надходять із супутників. Керівник проекту Антон Родрігез в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що клімат стає дедалі екстремальнішим.

– Багато хто ще сперечається – є потепління, чи його немає. Дехто каже: потепління немає, мовляв, подивіться, які надзвичайні погодні умови – сніг випадає, і сильні морози. Насправді це не так, потепління справді є. Це доведено багатьма вимірюваннями по всьому світу – сенсорами.

– Чи справді клімат планети різко змінюється? Що це означає для України?
Десь будуть посухи й вони посилюватимуться. Десь будуть повені. Зими будуть холоднішими, а літо – спекотнішим

– Найправдоподібніший сценарій зміни клімату – це клімат екстриму. І це не означає, що по всьому світу буде потепління. Це означає, що десь будуть посухи й вони посилюватимуться. Десь будуть повені, вони також ставатимуть все тривалішими. Зими будуть холоднішими, а літо – спекотнішим.

Останні 10 років були найтеплішими за весь час метеорологічних спостережень. Є таке поняття, як хвилі спеки, коли спостерігається довгий сухий період. Частішає кількість серцевих захворювань, смертельних випадків і того, що ми зараз спостерігаємо в Києві, тобто екстремальні погодні умови. Зауважте, що за кілька днів через ЗМІ усіх попередили. Це було спрогнозовано й прогноз справдився.

– Наскільки важливі достовірні прогнози? Як варто на них реагувати?
Регулярно видаються такі summary – узагальнені варіанти для людей, які ухвалюють політичні рішення. Ми маємо створити системи раннього сповіщення. Адже якщо щось можна передбачити, то можна й рятувати людські життя

– Регулярно видаються такі summary – узагальнені варіанти для людей, які ухвалюють політичні рішення, для глав держав та високопосадовців. Після аналізу цих додатків вони можуть компетентно ухвалювати рішення в екологічній політиці, підписувати чи відхиляти екологічні протоколи, обмежувати викиди парникових газів чи розробки тих або інших корисних копалин.

Друге, що ми маємо робити, це створити системи раннього сповіщення. Адже якщо щось можна передбачити, то можна й рятувати людські життя. І третє – це адаптація. Тобто те, що ми не можемо змінити, ми можемо адаптувати. На жаль, рівень адаптації України до клімату не такий уже високий, порівняно з іншими європейськими країнами, – через рівень розвитку. Кліматичні умови у приміщеннях, робоча зона, автомобілі – це перше, що можна адаптувати.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


XS
SM
MD
LG