Доступність посилання

ТОП новини

«Тепер або ніколи!» – поляки і литовці закликають Україну не відкладати євроінтеграцію


Варшава – Польські та литовські політики закликали своїх українських колег не зволікати з питанням євроінтеграції України. Вони говорили, що через два-три роки на зближення Києва з Брюсселем може бути запізно. У вівторок у Варшаві учасники V міжпарламентської асамблеї польського, литовського та українського парламентів обговорювали відносини України з Європейським Союзом. У роботі асамблеї взяли участь депутати і голови парламентів трьох країн. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак запевняв учасників заходу, що євроінтеграція – це стратегічний вибір офіційного Києва.

П’ята зустріч представників парламентів Польщі, Литви та України була присвячена тристоронній співпраці, зокрема питанню створення спільної військової бригади. Учасники асамблеї говорили також про завдання, що стоятимуть у другому півріччі цього року перед Литвою, яка головуватиме в Раді Європейського Союзу. В цьому контексті чимало уваги було присвячено питанням євроінтеграції України.

Голова польського Сенату Боґдан Борусевич нагадав литовським політикам, що значною мірою саме від їхньої активності залежатиме доля європейських прагнень України. Він говорив про те, що в другому півріччі цього року, коли Литва головуватиме в ЄС, у Вільнюсі відбудеться саміт «Східного партнерства», на якому планується підписати договір прро асоціацію України з Євросоюзом. Борусевич закликав керівництво литовської держави до активних поїздок у європейські столиці та лобіювання української справи. Голова Сенату сказав, що якщо у Вільнюсі дійде до підписання угоди про асоціацію, то це буде великий успіх литовських політиків.

Другої такої нагоди може не бути?

Під час дискусій польські та литовські політики неодноразово зверталися до своїх українських колег із закликами зробити все можливе, аби угоду вдалося підписати саме цього року. За словами Борусевича, якщо цього не зробити тепер, то потім може бути запізно.
Якщо втратити тепер нагоду, то вона може не повторитися
Боґдан Борусевич

«Час у політиці відіграє величезну роль. Через два-три роки може бути зовсім інша геополітична ситуація, інша ситуація в Євросоюзі. Я часто кажу і хочу наголосити для вас, що якби ми, поляки, не ввійшли в ЄС у 2004 році, то я не знаю, чи нас прийняли б тепер, чи Євросоюз хотів би нас прийняти. Змінилася ситуація всередині ЄС, це видно, змінюєься також ситуація в регіоні. Тому я звертаюся до української опозиції про підтримку цього процесу, бо це процес, який відповідає не тільки польським інтересам, але передусім інтересам України. Якщо втратити тепер нагоду, то вона може не повторитися», – наголосив голова польського Сенату.

Борусевича підтримали литовські політики. Пйотрас Ґражуліс, звертаючись до українських депутатів сказав: «Тепер або ніколи!». Він пояснив, що в ЄС поглиблюються розходження щодо подальшого розширення цієї спільноти, то ж Україна не має права зволікати. А Кестутіс Маcюліс говорив про те, що українські політики мусять при кожній нагоді посилати в ЄС виразні сигнали щодо європейських прагнень українців. Бо, мовляв, так звані старі країни Євросоюзу починають досить прохолодно ставитися до питання євроінтеграції України.

«Нам потрібна угода» – Рибак

Олег Панькевич, депутат Верховної Ради з фракції «Свобода» звернув увагу польських та литовських колег на російський фактор у питанні євроінтеграції України.
Тиск східного сусіда Росії продовжується і тема Митного союзу не є примарною, небезпека залишається
Олег Панькевич

«Ми розуміємо, що сьогодні в Україні є багато проблем, розуміємо, що цей шанс підписання угоди надзвичайно важливий, розуміємо через те, що тиск з боку інших сусісідів, зокрема східного сусіда Росії продовжується і тема Митного союзу не є примарною, відповідні заходи продовжуються і ця небезпека залишається», – наголосив Панькевич.

У свою чергу голова Верховної Ради Володимир Рибак запевнив поляків і литовців у тому, що євроінтеграція – це стратегічний вибір України. Під час прес-конференції Рибак відповідав на запитання про те, яким чином Київ збирається інтегруватися в ЄС, не вирішивши проблеми ув’язненої Юлії Тимошенко.
Що стосується Тимошенко і Луценка, тут є два напрями – є закон і є політика
Володимир Рибак

«Що стосується Тимошенко і Луценка, тут є два напрями – є закон і є політика, – зауважив Рабак. – Тому Верховна Рада не розглядає це питання – є правосуддя, є суди, і я знаю одне, що нам потрібна угода, нам потрібні стандарти Європи. Я думаю, коли буде підписана угода, то нам потрібно буде адаптувати своє законодавство повністю до законодавства Європейського Союзу». Підсумовуючи варшавську зустріч, Володимир Рибак висловив сподівання, що в листопаді цього року на саміті у Вільнюсі Угода про асоціацію України з ЄС буде підписана.

Учасники тристоронньої зустрічі у Варшаві підписали спільну декларацію. Як сказав голова литовського Сейму Видас Ґедвілас, підписаний документ дуже важливий і для політиків, і для суспільств трьох держав. З одного боку, казав Ґедвілас, декларація показує європейські прагнення України, а з іншого – підтверджує наміри Варшави й Вільнюса інтегрувати Україну в ЄС, аж до повноцінного членства у цій спільноті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG